Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник в Афганистан, за

...
Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник в Афганистан, за
Коментари Харесай

Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник

Талибаните оповестиха утрешния ден за публичен празник в Афганистан, с цел да отбележат една година, откогато превзеха Кабул на фона на безредното евакуиране на силите на Съединени американски щати и техните съдружници, съобщи ДПА.

" На 15 август е първата годишнина от успеха в джихада на афганистанците, предвождан от Ислямско емирство Афганистан, против окупационните сили на Америка и нейните съдружници ", се споделя в изказване на министерството на труда, съобщи Българска телеграфна агенция.

Талибански бойци влязоха в Кабул без пердах предходната година, след което поетапно възобновиха детайлите на строгото си ръководство. Силите за сигурност на бившето държавно управление на Афганистан се разпръснаха, а афганистанският президентът избяга от страната. Десетки хиляди афганистанци се стекоха към интернационалното летище в Кабул в опит да избягат от родината си.

Оттогава случайните арести, извънсъдебните убийства на чиновници на някогашните управляващи, офанзивите на " Ислямска страна " против религиозни малцинства и икономическите усложнения се трансфораха в всекидневие в Афганистан, отбелязва ДПА.

Наскоро президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че при американски въздушен удар в Кабул е бил погубен водачът на " Ал Каида " Айман аз Зауахири. Талибаните осъдиха офанзивата и споделиха, че не са знаели, че Аз Зауахири е в Кабул.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР