Талантливият графити артист Иван Янков, познат като Esteo, ще добави

...
Талантливият графити артист Иван Янков, познат като Esteo, ще добави
Коментари Харесай

Къща от Ченгенето се превръща в платно за графити -артиста Иван Янков - Esteo

Талантливият графити актьор Иван Янков, прочут като Esteo, ще добави още една забележителност към рибарско населено място Ченгене скеле. В първите дни на септември бургазлията ще употребява за платно фасадата на една от къщите, ситуирана против туристическия комплекс. Той ще изрисува невероятна лодка, която освен плава в облаците, само че е скована от голям брой разноцветни елементи, прикрепени една към друга като че ли с магия.

Идеята на Иван Янков, подкрепена от „ Модо България ” и финансирана от Фонд „ Култура “ на Община Бургас, е точно в Ченгене скеле, където лодките са свързани с живота и препитанието на риболовците, да сътвори един фентъзи сюжет, в който лодката съставлява подстрекател за пътешестване в света на въображението.

Не е инцидентен и типът на лодката - той кореспондира с историята на самото място, където “долетели ” от другаде, риболовците основават своите дребни пристани по същия метод, както е построена лодката на Esteo - от разнообразни елементи, пъстри и на пръв взор като че ли несъвместими, само че посочили своята резистентност във времето и допринасящи за характерния нюанс на вълнуващия и артистичен Бургас.

Иван Янков е бургаски графити актьор с богата биография, започваща с изяви още от 1997 година и обвързвана с работата по голям брой творби, а също и оценки от участията му в национални и интернационалните фестивали. Още през 2005 година екипът, в който той взе участие, печели първо място в интернационалния фестивал „ WriteforGold “, извършен в София, а с това идва опцията за съревнование на международно равнище с други графити актьори от целия свят в Германия. През 2011 година той получава първо място на „ ON! Fest “ в столицата с изрисуването на статуята на София. През 2020 година негово произведение е селектирано за присъединяване в изложбата „ Прозорец към детството “ в Националната художествена изложба „ Квадрат 500 “.

През 2016 година, по време на Европейската седмица на подвижността в Бургас, по поръчка на „ Бургасбус “ ЕООД, Иван Янков изрисуван тролейбус с рекламна цел, а през 2018 година изрисува платно за пролетното издание на „ Флора Бургас “. През 2019 с Nasimo взе участие в изрисуване стената на подлеза до Туристическия информативен център в Бургас по поръчка на Община Бургас. През 2020 изрисува фасадата на 5-то учебно заведение „ Иван Вазов “ в гр.София с лика на Иван Вазов и фасадата на Начално учебно заведение „ Паисий Хилендарски “ в гр.Симеоновград с лика на Паисий Хилендарски.През 2021 изрисува фасадата на ПГССИ „ Христо Ботев “ в гр. Свиленград с лика на Христо Ботев и северната фасада на кино „ Влайкова ” в София.

С плана „ Живот в/с лодка ” Esteo за първи път ще рисува на територията на Ченгене скеле, само че, както самичък споделя - с вярата да не е за финален.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР