Таксито става лукс. Броячът му в София ще започва да

...
Таксито става лукс. Броячът му в София ще започва да
Коментари Харесай

Таксито става лукс. Почва да цъка от 1,54 лв.

Таксито става разкош. Броячът му в София ще стартира да цъка от 1,54 лева Първоначалната му цена се усилва от два до три пъти, плануват ремонти в наредбата за таксиметрови транспорти на Министерство на превоза.  Проектът е оповестен за публично разискване и следва да влезе в действие от началото на идната година.

Браншът упорства за нарастването от година. Една от главните аргументи са късите курсове, които били огромна част от работата на таксиметровите водачи, само че не са толкоз преференциални. 

„ Едвам смогваме да си плащаме лизинга … по какъв начин да ги съберем с тия 70 стотинки, има обезценка на автомобила, гориво ….  ние возим сега по-евтино и от градския превоз ”, твърди Димитър пред Нова тв.

„ Всеки би желал да кара единствено далечни курсове и да не кара в града ”, включва се и сътрудника му Диян Йонков.

Ако измененията бъдат признати,  първичната цена преди още да стартира да работи броячът,  може да бъде от два до три пъти от минималната цена за км в обитаемото място. В София тя е 77 стотинки на км денем и 88 ст. през нощта. Така, в случай че си хванем такси в столицата, сметката  може да стартира най-малко от 1,54 лв. по ярко и 1,76 лв. по мрачно.  Тези, които се качват в жълтите коли обаче не одобряват нарастването.

„ Не сме съгласни, цените на бензина не скачат, на какво съображение. И ние желаеме по-големи заплати, но никой не ни ги дава. Имам деца в „ Овча Купел ”, при които вървя от време на време с такси и безусловно не ме устройва на заплатата, която получаваме ”, безапелационна е Траяна.

„ Не е обикновено и не е редно по този начин, народът обедня и е болен и не е редно цената на таксито да се подвига ”, декларира и Дочка. От браншовата организация на таксиметровите водачи споделят, че множеството от тях в столицата ще се съобразят с долния предел на нарастването.

„ Почти всички превозвачи се опасяват от нелоялна конкуренция и най-вероятно ще си създадат да бъде началната такса два пъти от цената, която е избрана от Столична община. Не имам вяра клиентите да създадат отлив за някакви 84 стотинки на курс, тъкмо това ще се получи в София ”, показва Спас Атанасов  - ръководител на Браншова камара на таксиметровите водачи.

На фона на цялата страна - най-голямо се чака да бъде нарастването във Варна, поради по-високите минимални цени. „ Обещанието на сектора е, че няма да се отхвърлят късите курсове, дали ще си го спазят, ще забележим ”, съобщи Бойко Рановски от  Автомобилна администрация.

Наредбата слага таван и за цената на извънградските транспорти. Ако бъдат признати, измененията ще влязат в действие от началото на идната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР