Таксиметровите шофьори искат минималната цена за километър в столицата да

...
Таксиметровите шофьори искат минималната цена за километър в столицата да
Коментари Харесай

Такситата искат да возят клиенти за минимум лев за километър

Таксиметровите водачи желаят минималната цена за километър в столицата да стане един лев за дневна цена и с 10 стотинки от горната страна при нощния транспорт.
Миналата година общинските съветници в София взеха решение с гласоподаване на минималната цена за услуга, че такситата не може да желаят по-малко от 77 ст. на километър денем и 88 ст. на километър през нощта. Дотогава в столицата нямаше закрепена минимална цена а единствено оптималната на стойност - 1,30 лева на км денем и 1.95 лева на км през нощта. Липсата на ясна минимална цена провокира и митинги.
Минималните и оптималните цени би трябвало да се актуализират всяка година, което е написано в закона и общинските препоръки го вземат решение. В най-големия град към този момент осма година няма смяна на цени и такси, разясняват от четирите огромни национално показани организации - Съюз „ Такси “, Браншовата камара на таксиметровите превозвачи, Националния съюз на превозвачите и Асоциация на таксиметровите синдикати за Монитор.
Изменение на трите таксите - повикване, първична и престой, ще бъдат препоръчани от сектора за изменение на наредбата за услугите им след приемане на миналия към този момент публично разискване Закон за автомобилните транспорти. Според водачите е належащо и тези такси да имат минимални и оптимални цени. „ Така веднъж и вечно да има рамка, с цел да няма злоупотреби. Отдолу в този момент се прави дъмпинг на пазара, а би трябвало да се избегнат измамите при транспортите, от които страдат клиентите “, счита Кирил Ризов от Съюз „ Такси “.
Таксиметровите водачи желаят и съответно да бъде написано в закона, че до 31 октомври всяка година общинските препоръки ще вземат решение за актуализация на налога и цените на таксиметровите услуги. Ако не гласоподават нищо, остава остарелият размер, само че при смяна тя да важи от началото на идната година.
Такситата да карат и по бус лентите, само че единствено в случай че возят пасажери. Идеята е остаряла, само че за следващ път ще бъде дискутирана при разискванията на промените на Закона за автомобилните транспорти в транспортната комисия. Сега предлагането още веднъж е на масата, а задачата на смяната е да улесни напредването с такси и пасажерите по-лесно да преодоляват тапите и да стигат до там, за където са тръгнали. Против шофиране в бус лентата са редица неправителствени организации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР