Таксиметровите компании в София за трета поредна година си издействаха

...
Таксиметровите компании в София за трета поредна година си издействаха
Коментари Харесай

Таксиметровите шофьори в София пак ще плащат по-нисък данък

Таксиметровите компании в София за трета поредна година си издействаха по-нисък патентен налог за транспорт на пасажери. Налогът ще резервира минималната си стойност от 300 лева Предложението на сектора, което бе входирано за разглеждане преди съвсем месец, бе признато единомислещо от членовете на Транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС).

Реално го гледаме за трети следващ път. Апелът ми е към представителите на сектора, когато се разисква държавният бюджет, те да бъдат дейни, с цел да може в него да се обезпечи финансиране за компенсирането на разликата “, съобщи ръководителят на транспортната комисия Карлос Контрера („ Патриоти за София “).

Предложението би трябвало да бъде прегледано и във Финансовата комисия, а едвам по-късно гласувано на съвещание на СОС.

Патентният налог за таксиметровите коли е 850 лева годишно, само че в предходните 2 пандемични години водачите заплащаха 300 лева, като разликата от 550 лева бе поемана от държавния бюджет. Такситата в столицата са към 5000, което значи, че става въпрос за отплата от към 2.7 млн. лева. 

Калоян Паргов (БСП) разяснява, че преди съвещанието на Комисията е разговарял със служебния министър на превоза Христо Алексиев, който го е уверил, че предлагането е подадено в Министерство на финансите, с цел да може да влезе при подготовката на Бюджет 2023 година

Казвам пресни данни от процеса там. Нашата работа ние би трябвало да я свършим в този момент, а тяхната следва, като се конституират комисиите “, разяснява Паргов.
Максимални и минимални цени
И в случай че точката за патентния налог мина единомислещо и безпроблемно, то предлагането за повишаване на таксиметровата услуга с 20% продължи повече от час и половина. Освен общински съветници, се изказваха и представители от сектора. Заседанието на комисията течеше на фона на митинг на бранша.

Тонът бе вдигнат от Светослав Борисов, работещ в „ ОК Супертранс “, който заприказва за цената на метана, която скочи през последните месеци най-осезаемо. По думите му цената на горивото в Германия е 99 цента и стига до 1.30 евро, а в България от 4 месеца е 6.50 лева за кг. Борисов означи, че браншът не е получил никаква помощ по време на здравната рецесия.

Искате ли да ви дам ключовете, да покарате малко и да видите след това дали ще ви излезе сметката? Ние не се осигуряваме, вас ви обезпечава страната. Предайте на вождове ви, на всички, че идващия път пердах ще ядете “, разяснява прочувствено Борисов.

Всъщност „ спирачка “ пред повдигането на цените е това, че в СОС няма „ математическо болшинство “, което да поддържа повишаването. Контрера изясни, че постъпилите оферти от другите браншови организации са били прегледани, като настояванията за нарастване на оптималните и минималните цени са били разнообразни. След съвещание на Транспортна комисия, материалите са били изпратени към Дирекция „ Транспорт “ за правене на отчети. По думите на Контрера по-късно те са изпратени към представителите на всички политически групи.

До предходната седмица в сряда никой не взе отношение. Когато сложих въпроса на председателски съвет, тъй като това са тематики, които изискват консенсус, се стигна до препирня. Докладът за налога е подписан от мен, само че за цените не бе подписан и поради това не е внасян, тъй като без математическо болшинство, не може да внасяме предложение, което надали ще бъде подкрепено “, съобщи Контрера.

По думите му представителите на сектора би трябвало проведат диалози с ГЕРБ и Демократична България, които „ имат обструкции по въпроса “. Докладът е направен и стои на масата за автограф, добави Контрера.

Емил Игнатов, шеф на една от огромните компании в София, напомни, че общинският съвет веднъж в годината би трябвало да актуализира цените „ или нагоре, или надолу “. По думите му отчет би трябвало да има, та даже и в него да се споделя, че цените не би трябвало да бъдат променяни. Според сектора услугата би поскъпнала с 20 ст. Игнатов съобщи, че конкуренцията не разрешава компаниите да си вършат произволи във връзка с цените.

Ние желаеме минималната да бъде избрана, с цел да не може никой да слиза под нея и да се борим за качество “, съобщи Емил Игнатов.

Борислав Игнатов („ Демокративна България “) разяснява, че това е срещу всевъзможни пазарни логики и че в действителност фирмите се опасяват да возят на по-висока цена от минималната сега поради възможен отлив на клиенти.

Вие се страхувате от конкуренция и желаете да имате подпрян низък предел “, разяснява той

Конрера подсети, че не би трябвало да се мисли единствено за цени, а и за това, че услугата се употребява от жители, които минават през същия ценови потрес и възможното ново покачване може да докара до отлив на пасажери.
Методика за цените
Независимият общински съвет Борис Бонев пък съобщи, че е най-добре да се одобри Методика, която автоматизирано да дефинира цените всяка година. Разговорите за сходна методика се водят от предходната година. Компонентните, които би включвала, са % насъбрана инфлация по данни на Национален статистически институт, % на планирана инфлация по данни на Министерство на финансите и цената на природния газ по цени от КЕВР. Това значи обаче, че услугата може да нарастне с повече от 20%, в случай че цените се дефинират по заложената Методика.

Оказа се обаче и за параметрите в Методиката няма консенсус. Собственикът на приложението TaxiMe Христо Чернев предложи само да се взима поради годишната инфлация. Така сега тя е 19% по данни на Национален статистически институт и желаното нарастване от 20% изцяло кореспондира с фактическата икономическа конюнктура. Калоян Паргов (БСП) обаче съобщи, че с изключение на цена на природен газ, би трябвало да се вземат поради и цените на останалите горива.

Не стана ясно и на каква цена возят множеството таксиметрови в столицата. Чернев защитаваше тезата, че 70% от колите возят на „ сензитивно по-висока цена от минималната “. Зафир Зарков (ГЕРБ) пък разяснява, че „ къса информация с фирмите демонстрира, че към 80% возят на минимална или на цена с 2-3 ст. до нея “. Стойо Стоев от Съюз „ Такси “ пък съобщи, че „ към 90% от сектора вози към минималната цена, а 10% - към оптималната “.

В последна сметка общинските съветници взеха решение да се съберат на Председателски съвет във вторник, с цел да „ решим дали ще го внасяме или друг отчет, тъй като без гаранции за консенсус няма по какъв начин да мине през общинския съвет “, установи Контрера.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР