Такива дни като днешния винаги са повод за равносметка. И

...
Такива дни като днешния винаги са повод за равносметка. И
Коментари Харесай

Кметът на Мадан пред съгражданите си: Безсънните нощи и усиления труд са възнаградени

Такива дни като днешния постоянно са мотив за равносметка. И през днешния ден, обръщайки въображаемо взор обратно и загледани в днешния образ на Мадан, си даваме сметка, че безсънните нощи и усиления труд са възнаградени. Те са превърнати в невероятна комбинация от обичаи, обществени придобивки, съвременна визия и европейски вложения – гаранция за едно почтено бъдеще за нас и нашите деца. Усилията ни бяха и не престават да бъдат влагани в развиването на цялата община, съобщи пред своите съграждани кметът на Мадан Фахри Молайсенов, съобщи сътрудник на Actualno.com. Градът отбелязва своя годишен празник и Деня на миньор, а нощес бе формалното разкриване на тържествата.
„ На 22 август 1953 година с Указ на Президиума на Народното събрание село Мадан е прието за град. Оттогава изминаха 65 години като всяка година в историята на града се вписаха нови страници. В тях Мадан повече от половин век потвърждава, че умее да преодолява компликациите на предишното и сегашното, а маданчани са почтени жители на България и Европа “, уточни градоначалникът.
По думите му през последните 7 години крачка по крачка Мадан, с вложенията за десетки милиони левове, се приближава до онази концепция за модерна европейска община.
Молайсенов акцентира, че съществено внимание се обръща на всички сфери като опазване на здравето, обществени действия, инфраструктура, екология, обучение, просвета, спорт.
„ И в случай че предходната година планът за площада беше към момента единствено проект, през днешния ден той е изцяло освежен и осъвременен. Площадното пространство претърпя цялостна смяна, включваща напълно нови настилки, прелестна алейна мрежа, кътове за отдих, нов фонтан, детски площадки. Всичко това е за вас, тъй като го заслужавате “, сподели той и прикани всички да се радват на новите придобивки, да им се любуват, само че и да ги пазят, с цел да основават самочувствие и на идващите генерации.
Той добави, че постройката на читалището е изцяло актуализирана. В кв. Възраждане и в кв. Шаренка сега се подменя над 7 км от ВиК-инфраструктурата, след което следва улиците да бъдат асфалтирани, да бъдат построени нови тротоари и кварталите да придобият напълно нов образ.
„ Ще продължим да влагаме труд и запаси и в ремонтирането на над 30 км пътища на територията на цялата община “, съобщи Молайсенов.
Той подчертава и на откритата през предходната година в Мадан термална вода, която е с неповторими качества.
„ Водата е изключителна опция и вероятност за развиването на цялата община. Въпреки перипетиите и сложността на осъществяване, напълно скоро започваме работа по идващите стадии на плана. Предстои и построяването на градска градина с 95 паркоместа – важен план, с който трайно ще се облекчи ежедневният проблем с паркирането.Имаме създаден и неповторим по рода си и извънредно атрактивен план за минен туризъм, за който също се надяваме скоро да получим финансиране “, добави градоначалникът.
Той прикани своите съграждани дружно да създадат каквото е по силите им, с цел да запазят и развият Мадан, който е белязал орисите им.
По думите на евродепутата Владимир Уручев през последните малко повече от 10 години, откогато стартира възраждането на рудодобива, Мадан си възстановява образа на миньорската столица.
Той акцентира позитивния резултат от обновяването на пътната инфраструктура и санираните блокове. „ Това е пътят, по който би трябвало да се развиваме. Пожелавам на мениджмънта все по този начин да държат за въвеждането на новите технологии и да създадат хората в този град едни почтени жители, които да се радват на благополучие. Повече от 10 години имам опция да следя и извън по какъв начин се развива нашата страна. Ние вървим с доста положителни темпове сега. Трябва да ги съхраним, с цел да отделя страната повече средства за общините. И виждате, че за една дребна община като Мадан се отделят милиони. Всичко това е поради вас, поради хората, поради тази Родопа планина, която ние всички обичаме “, акцентира Уручев.
Областният шеф на Смолян Недялко Славов съобщи, че „ Горубсо-Мадан “ е предприятието, получило най-авторитетната премия тази година, поради устойчивия си растеж по всички индикатори. Той се надява този растеж да бъде непокътнат и предприятието да е все по този начин обществено ангажирано, да продължи да бъде част от разрешаването на публичните проблеми освен в Мадан, само че и в района.
„ Тази година реализираме резултати, които са постигани през 1992 година при огромното „ Горубсо-Мадан “ - тогава бяха 8 или 9 рудника, в този момент са три. Тогава бяха 3500 души, в този момент са почти 1000 служащия. Тоест, това, което реализираме, се реализира с доста вложения. А те към този момент надвишиха 100 милиона. Направихме нов минен отдел. Миньорите го знаят доста добре, тъй като те всеки ден работят с новите машини – 21 на брой. До края на годината ще има още 9 машини – т.е. „ Горубсо -Мадан “ става дружество с рудници от европейско равнище “, уточни Николай Вълканов – основен притежател на мините в региона.
Той акцентира, че предприятието има едни от най-хубавите миньори.
„ Много постоянно ми задават въпроса какво е бъдещето на рудодобива и минерално-суровинната индустрия. Бъдещето за развиването на Европа бе начертано през 2010 година при приемането на Директива за развиването на минната промишленост в Европа – по този начин, че от вносител на минерални първични материали да се трансформира в територията, която се задоволява. Човечеството се усилва, ще стигне 10 милиарда, а всичко към нас се прави от метали. Така, че бъдещето за развиването на рудодобива – в България, в Европа, е извънредно значимо за просперитета на страната. През м. май т.г. организирахме Европейски минен конгрес в България. На него бяха регистрирани достиженията и бе обрисувано развиването на минната промишленост. Смея да кажа, че България е една от първите страни в Европа, която има тактика за развиване на минната промишленост. Това е с помощта на държавното управление на господин Борисов, той персонално се ангажира и това към този момент е реалност. А всички членове на Европейски Съюз са задължени да имат такава тактика. Бъдещето на рудодобива е в сигурни ръце, то ще продължи и ще го има. Докато има човечество, няма различен сурогат на металите “, сподели Вълканов.
Той пожела на маданчани доста здраве и благополучие, а към миньорите насочи апел да бъдат единни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР