Така цялостното завършване на аутобана ще стане факт към 2030

...
Така цялостното завършване на аутобана ще стане факт към 2030
Коментари Харесай

Така цялостното завършване на аутобана ще стане факт към 2030 година Еврокомисията каза да за изнасяне на Струма извън дефилето

Така цялостното довеждане докрай на аутобана ще стане факт към 2030 година. Брюксел сподели “да ” на България за планиране и строителство и на второто платно на автомагистрала “Струма ” отвън Кресненското дефиле, заяви районното министерство. Това ще даде опция да стартира работата по последния сектор на аутобана сред Крупник и Кресна.

Правителството е упълномощило на министрите на районното развиване и на превоза Андрей Цеков и Георги Гвоздейков да подхващат нужните дейности за планиране и създаване на този сектор от “Струма ”, излиза наяве от известието на ведомството.

От Министерство на регионалното развитие прецизират още, че за това платно на аутобана – в посока от София към Кулата, занапред ще се преглеждат вероятните други възможности. Възложено е прединвестиционно изследване.

Трасето на автомагистрала “Струма ” през дефилето е обект на разногласия от години. Първоначалният проект беше

да се прокопае най-дългият шосеен тунел в Европа с дължина близо 20 километра,

само че той се оказа прекомерно безценен, а и не срещна утвърждението на строителните компании.

След това плановото трасе на този най-сложен сектор от аутобана беше променено и предвиждаше

в посока Гърция колите да се движат по досегашния път,

който единствено да се реновира, а в противоположна посока да се направи източен обход на Кресненското дефиле с пет тунела и 12 моста.

За това платно към този момент са определени строителни компании, само че подписването на договорите се забави поради оспорването в съда на Оценка на въздействието върху околната среда от екологични организации. В последна сметка съдът отхвърли жалбите им.

Миналата година породи концепция целият път през Кресненското дефиле да се изостави като опция и второто платно също да се изнесе отвън дефилето, както упорстваха екологичните организации. Пътят е към 11 километра, като

съвсем целият сега е разграничен с колчета

поради многочислените произшествия. След като второто платно на автомагистралата също се изнесе от дефилето, той ще служи единствено като местен път. Според осведомени до концепцията се е стигнало след договаряния с еколозите, които другояче биха оспорили в съда всяка допустима процедура, която следва да се прави.

Срокът за строителството на платното източно от дефилето е 4 години и по всяка възможност то ще бъде готово до края на 2028 година

Новото трасе, за което Брюксел даде единодушие, към момента не е проектирано, което значи, че действително строителството му няма да може да стартира по-рано от година и половина. Срокът за построяването му също е четири години и по този начин цялата изцяло издигната автомагистрала “Струма ” ще е подготвена най-вероятно към 2030 година, т.е. 25 години откакто бе замислено довършването ѝ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР