Така ще бъдят защитени човешкото здраве и чистата околна среда

...
Така ще бъдят защитени човешкото здраве и чистата околна среда
Коментари Харесай

Кметът Илко Стоянов спря създаването на рудник за добив на барит


Така ще бъдят предпазени човешкото здраве и чистата околна среда

Заповедта на кмета Илко Стоянов за анулация на Подробен устройствен план, с който през 2014 година е позволено отделяне на рудник за рандеман на барит край с. Лешко, влезе в законна мощ, откакто беше оповестена и изтекоха законните периоди за обжалване.

Тя бе издадена през м. ноември 2022 година, а към дата днешна желанието на „ Илинденски мрамор “ за осъществяване на рудник за рандеман на баритна суровина от находище „ Тевни дол “ дефинитивно е спряно.

Мотивите за дейностите на кмета Стоянов са, че целият парцел, очакван за осъществяване на рудник попада в предпазени зони по стратегия „ Натура 2000 “, има несъответствия в направените документите и не е извършена процедура по координиране с Регионална инспекция за опазване на околната среда, както и че няма обезпечен транспортен достъп до обекта.

Освен това, кметът се съобрази с опасенията на жителите на няколко села в региона, че човешкото здраве и околната среда ще бъдат подложени на риск, поради високата степен на токсичност на бария.

Сред терзанията на хората, разказани във възражения, адресирани до редица институции, са и че при употреба на сходен обект предстоящите следени гърмежи ще причинят стрес на жителите, както и че би могло да се утежни качеството на водата и водоснабдяването, защото при следените детонации може да се стигне до разбъркване на пластове на варовиковите влакна, по които минават подпочвените води.

В тази връзка, през последните месеци кметът Илко Стоянов организира редица срещи с поданици на Благоевград и селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово.

В края на предходната година той поддържа и протестна подписка, с която хората настояха процедурата по отделяне на рудник да бъде прекъсната.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР