Така наречената реформа в Полша придобива опасни измерения - тя

...
Така наречената реформа в Полша придобива опасни измерения - тя
Коментари Харесай

Сбогува ли се Полша с демокрацията?

„ Така наречената промяна в Полша придобива рискови измерения - тя към този момент е толкоз напреднала, че заплашва да стане необратима ", предизвести заместник-председателката на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова. Чехкинята отговоря за ресора „ Ценности и бистрота " в екипа на Урсула фон дер Лайен. Йоурова изяснява в изявление за „ Шпигел ", че новите промени „ обгръщат всички равнища на правосъдната система ". В момента 400 от общо 10 хиляди съдии са наранени от ограниченията, споделя още тя.
Законът, който влезе в действие при започване на предходната седмица, цели да санкционира сериозни към държавното управление съдии. Той е „ не просто целенасочена интервенция против черните овце, каквото сме виждали и в други страни-членки, а същинска бомбардировка ", декларира Йоурова. Тя споделя опасенията си, че евентуално е прекомерно късно, с цел да бъде избавена правовата страна в Полша.
Напред към авторитаризма
Полският президент Анджей Дуда подписа противоречивия закон - макар интернационалните митинги. Според него съдиите към този момент ще могат да бъдат дисциплинарно наказвани, в случай че подлагат на критика правосъдната промяна в страната. Опозицията вижда в новите разпореждания заплаха от налагането на властнически режим в страната.
Председателят на Горната камара на полския парламент Томаш Гродзки от опозиционната дясноцентристка „ Гражданска платформа " дефинира протичащото се като разпад на правосъдната система. „ Европейските последствия от тази стъпка, която ни води към властнически режим от източен вид, ще бъдат съществени ", предвижда той.
Организацията на полските съдии „ Юстиция " насочи апел към Европейска комисия и Европейския съд „ незабавно да приложат всички вероятни ограничения, с цел да защитят полските съдии от политически репресии ". Полските съдии пазят освен правовата страна в Полша, само че и правния ред в цяла Европа, се споделя още в изказването им.
Финансови наказания за нарушителите
Европейската комисия подлага на критика от началото на 2016 година огромна част от промените, наложени от полското държавно управление. Брюксел упреква Варшава и ръководещите от „ Право и правдивост " (ПиС), че систематично подрива независимостта на правосъдната система и подкопава разделянето на управляващите.
Йоурова се застъпва за обвързването на европейските средства, които страните получават, със спазването на правилата на правовата страна. „ В бъдеще можем да отпускаме бюджетни средства единствено на страните, в които хората могат да се обръщат към самостоятелни съдилища, когато има учредения за подозрения, че парите не се харчат съгласно разпоредбите ", споделя чехкинята. Според нея, това е почтено и към жителите на страните, които са чисти платци - като Германия, да вземем за пример.
 
Коментар на Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР