Така изглежда в момента късноантичният мавзолей. © Анелия Николова Раннохристиянският

...
Така изглежда в момента късноантичният мавзолей. © Анелия Николова Раннохристиянският
Коментари Харесай

София ще реставрира античния мавзолей край Южния парк с близо 1 млн. лв.

Така наподобява сега късноантичният пантеон.

© Анелия Николова
Раннохристиянският пантеон се състои от гробна камера с три каменни саркофага. В тях е било заровено знатно семейство – мъж и жена на към 45 и 65 години и две деца, живеело през римския интервал на Сердика. В гробовете са били положени скъпи блага, които евентуално са били разграбени още в древността
Столичната община (СО) ще реставрира с близо 1 млн. лева археологическите остатъци от Раннохристиянския пантеон наоколо до столичния Южен парк. В момента теренът, на който се намира, е зарязан и обраснал с плевели, до момента в който проектът на общината е да го трансформира в туристическа атракция.

Това ще стане по Програмата за трансгранично съдействие Interreg - ИПП - България - Сърбия, в която Следствен отдел към окръжна прокуратура е сътрудник. Получената безплатна финансова помощ по нея е на стойност 430 000 лева, а останалите 560 хиляди лева са от бюджета на общината.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Договорът за утвърждения план беше подписан в понеделник от кмета на София Йорданка Фандъкова. Той планува реституция и разпространение на античния пантеон в София, както и развиването му като съвременна и модерна туристическа атракция. Включено е и построяването на подземна електро- и ВиК инфраструктура, както и информативен център, нова мрежа от алеи с осветяване за връзка с парка, както и места за отдих и детски ъгъл. Срокът за осъществяването му е две години, написа в уеб страницата на Столичната община.

Останките от базиликата наоколо до мавзолея.

Фотограф: Юлия Лазарова

Без базиликата

Късноантичният пантеон е изследван още през 2001 година от археолога Константин Шалганов, само че към днешна дата единственото, по което се схваща, че на мястото има нещо по-особено, е металната ограда, която го заобикаля.

Преди 8 години тя е поставена от общината по програмата " Европа 2017 ". На 130 м южно от останките на мавзолея има и базилика.

Тя е открита инцидентно при градежа на жилищна постройка и от нея са останали единствено елементи от укрепленията отвън чертите на частната благосъстоятелност, написа " Дневник ". Въпреки че съгласно специалисти е допустимо да има връзка сред базиликата и мавзолея, в консервацията ѝ няма да се влага.

Илюстрация
Проектът на Столичната община за реституция на късноантичния музей.

Увеличаване

Проектът на Столичната община за реституция на късноантичния музей.

Автор: Столична община Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР