Тъжна история се случи в Хонконг на току-що открития процес

...
Тъжна история се случи в Хонконг на току-що открития процес
Коментари Харесай

Тъжната история на интернет воините в Хонконг: какво стана с “клатещите режима”

Тъжна история се случи в Хонконг на преди малко открития развой против водача на антикитайските митинги Джими Лай. Процесът е по случай на сговор с задгранични сили против Хонконг и Китай, като най-интересното тук е очевидецът или групата очевидци, които поддържат обвиняването.

Самият Джими Лай - говорихме за него преди съвсем тъкмо година, когато беше наказан на пет години затвор за машинация, а не за политика ( измамата с контракт за наем) - е извънредно колоритна фигура: 76-годишен милиардер, някогашен притежател на таблоиден вестник, който изравяше нечистотия и други уличаващи доказателства за всички локални предприемачи, чиито възгледи не съответстват с неговите. Говорим за човек, който освен беше възприеман като главен водач на протестното придвижване в Хонконг - евентуално той се смяташе за подобен. Е, през днешния ден, съгласно определенията на “Вашингтон Пост ” и “Ню Йорк Таймс ” (отразяващи процеса със страст), Джими Лай е „ смел войник и човек с дълбока религия “ и в това време „ знак на свободата “. ” Какво да се прави: публиката на тези и сходни изявления изпитва апетит за свежи икони на борци против Пекин, някогашните герои от дълго време са изтрити от несъразмерна приложимост, а ето - индивидът към този момент си седи в затвор в Хонконг и очевидно ще получи нова присъда, може и доживотна.

Все отново това е остаряла история, само че казусът с тези, които свидетелстват против Лай, е различен. Техните показания на полицейска видеокамера към този момент бяха показани по локална телевизия, самите те са обвинени в обособен развой, плюс упоменатият “Вашингтон Пост ” организира неповторимо и умело следствие на тяхната роля. И това е доста поучителна история.

Протестите в Хонконг, припомняме, се разрастваха дълго време, пикът им - с съвсем милионни демонстрации - настъпи през 2019 година И те бяха съсредоточени главно към университетите - разнообразни медии неведнъж писаха по какъв начин и какво са преподавали там.

И тук идва група млади герои, водени от Анди Лий, които съгласно вашингтонските проверяващи са водили нов вид война – без водач, мрежова, като цяло те са били интернет воини.

Тоест, те, най-малко първоначално, не знаели на практика нищо един за различен, не са били сигурни дали в действителност живеят в един и същи град - Хонг Конг, или някой се намира доста надалеч от там и не им пука. Анди Лий се трансформира в техен водач заради умствените си характерности: той е считан за робот (или бот), тъй като спи малко и се появява онлайн когато и да е и с невероятна периодичност. Както се оказва по-късно, той в действителност не обича да излиза от стаята си и живее съвсем извънредно в интернет.

Това, което провят, е ясно - провеждат митинги и настройват обществото към все по-голям радикализъм. Тук би трябвало да напомним, че в пика на демонстрациите в Хонконг станаха съвременни палежите да вземем за пример в метрото и изключително в самите университети. Агитираха и в международен мащаб за свободата на Хонконг (тоест отделянето му от Китай), а персонално Анди направи доста измежду японците, тъй като самичък научи японски. Още по-лошо, по време на ареста на Анди и Джими бяха разкрити описи с китайски чиновници, които тези двама борци против режима оферират да бъдат подложени на западни наказания.

Но те също събират пари. Разбира се, всяка гражданска война се нуждае от пари, и то доста: най-интересната история тук е за „ чистите и безкористни “ декабристи, които грабят хазната на бойците в полка, в който някои от тях служат. И по този начин, в случай че приказваме единствено за Хонг Конг, то в един миг игрите във виртуалното пространство се пресичат със сметките и ползите на Джими Лай и някои средства, банки и сметки в тази история се оказват (както се досещат) непознати.

Що се отнася до ареста (не на остарелия Джими, а на младия Анди), това като цяло е грандиозна история. Когато китайските управляващи потушиха митингите в Хонконг през август 2020 година, интернет воините почнали да излизат от своя нереален свят. Планирали бягство - в Тайван. Срещали се на кея, държейки туби с гориво в ръцете си. Отплавали и били закопчани от бреговата защита.

Процесът против Джими Лай ще бъде дълъг и резултатът е неразбираем. Защитата, основана на сигнал от западняците, ясно ще каже, че показанията на „ човешкия робот “ Анди са получени посредством жесток напън и мъчения. Факт е, че след бягството си той е изпратен в психиатрична болница - изброените нагоре линии към портрета може да обяснят за какво. И в случай че е по този начин, тогава съдът може да не вземе поради неговите показания.

Но през днешния ден имаме пред себе си извънредно потребен урок за млади идиоти. Момчета, съществено ли си мислехте, че вашият онлайн „ митинг без водачи и без граници “ ще бъде без водачи? Нямахте ли визия кои са тези водачи и от коя страна са? Но в този момент вие сте отговорните. Освен това мислихте ли, че локалната полиция не би могла да следи и взе участие в кореспонденцията за бягство с лодка до Тайван? Всъщност тази история би трябвало да се преподава освен в Хонконг, само че и във всички учебни заведения по света.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР