Тахионите дават шанс за запазване на настоящия модел Ново изследване

...
Тахионите дават шанс за запазване на настоящия модел Ново изследване
Коментари Харесай

Физици предполагат, че Вселената е пълна с материя, движеща се по-бързо от светлината

Тахионите дават късмет за опазване на сегашния модел
Ново проучване допуска, че Вселената е изпълнена с частици, способни да се движат по-бързо от светлината, оповестява LiveScience. Този сюжет се поддържа като евентуално " жизнеспособна опция " на сегашния ни космологичен модел, написа Futurism.

Тези хипотетични частици, известни като тахиони, е малко евентуално да са действителни - само че те също не са някаква научна фантастика. Потенциалът за тяхното битие е нещо, върху което физиците са се замисляли съществено от десетилетия, повдигайки фундаментални въпроси за природата на причинно-следствената връзка.

Изследователите настояват, че тахионите са това, което построява тъмната материя. Последната не е била следена в никакъв случай, само че се счита, че изяснява към 85 % от цялата материя във Вселената.

В общоприетия космологичен модел съществуването на по този начин наречената тъмна сила се употребява за пояснение на разширението на Вселената. Както и за запазването на структурите на галактиките.

Ако тъмната материя не съществува, учените би трябвало тотално да премислят своите заключения за Вселената.

Тахионите дават късмет за опазване на сегашния модел.

Изследователите разкрили, че при подобен сюжет тахионната тъмна материя в началото ще забави разширението на Вселената, преди да се обърне и да я накара да се форсира, както виждаме в този момент. Те назовават това " накриво " уголемение.

Според теорията тахионите имат необикновеното свойство да увеличават скоростта си, когато силата им понижава, и биха претендирали безкрайна сила, с цел да се забавят до скоростта на светлината. Тоест те постоянно са по-бързи от нея.

Освен това тахионите биха могли да пътуват във времето. Както отбелязва Алберт Айнщайн, в случай че има по-бързи от светлината частици, то те биха могли да се употребяват за комуникация обратно във времето.

Досега не са открити пробни доказателства за съществуването на тахионите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР