T-Platforms, компанията майка на руския производител на чипове Baikal Electronics,

...
T-Platforms, компанията майка на руския производител на чипове Baikal Electronics,
Коментари Харесай

Руски производител на чипове обяви фалит

T-Platforms, компанията майка на съветския производител на чипове Baikal Electronics, разгласи банкрут и продава на търг активите си, в това число интелектуална благосъстоятелност, обвързвана с процесорите Baikal - един от дребното съветски дизайнери на процесори и систематични чипове, оповестява CNews.

Според " Комерсант " общата стойност на тези активи се прави оценка на едвам 5 млн. $.

T-Platforms, съветска компания с упоритости да построява екзаскейл суперкомпютри и да създава локални процесори, беше публично оповестена в неплатежоспособност през октомври 2022 година Тя беше измежду дребното съветски компании, способни да създават суперкомпютри, които биха могли да се конкурират в международен мащаб. Процедурата по неплатежоспособност на T-Platform е довела до продажба на търг на разнообразни активи, в това число интелектуална благосъстоятелност, патенти и акции на Baikal Electronics. Интелектуалната благосъстоятелност е обвързвана с създаването на процесори Baikal, които се основават на архитектурите Arm и MIPS.

Технологията, която се продава на търг, е меко казано остаряла. Процесорът Baikal-M1 да вземем за пример е основан на осем остарели ядра Arm Cortex-A57, работещи на 1,50 GHz и снабдени с 8MB L3 кеш, който е съпроводен от осем клъстера графичен процесор Arm Mali-T628 с два дисплейни конвейера.

48-ядреният SoC Baikal-S на Baikal за сървъри по този начин и не влиза в всеобщо произвеждане. Тъй като и двата процесора към този момент са остарели, активите на Baikal са оценени на 484 милиона рубли (5 милиона долара), а търгът е плануван за 26 септември 2023 година

Настоящите притежатели на Baikal Electronics нямат желание да си възстановяват патентите и разработките, като това може би се дължи на обстоятелството, че Baikal е разработвала процесори и SoC, които след това са били създавани от TSMC. Производител №1 на чипове в света обаче към този момент не може да работи с съветски компании поради рестриктивните мерки за експорт, наложени от тайванското държавно управление след пълномащабното навлизане на съветските войски в Украйна в края на февруари 2022 година

Бъдещето на Baikal Electronics остава нестабилно. Компанията не е обявявала нови процесори от няколко години, а производството ѝ беше спряно през февруари 2022 година още веднъж поради глобите. Въпреки остарялата технология и скептицизма на пазара търгът е плануван и следва да се види кой ще придобие тези активи и с каква цел.

Този банкрут е индикативен за цялостната обстановка в съветската стопанска система след наложените ѝ от Запада наказания, защото полупроводниковата промишленост е една от най-бързо разрастващите се в световен мащаб.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР