Т.нар. парно охлаждане, е често срещана и модна технология в

...
Т.нар. парно охлаждане, е често срещана и модна технология в
Коментари Харесай

Една технология, която поддържа смартфона ви охладен

Т.нар. " парно изстудяване ", е постоянно срещана и фешън технология в преносим компютър промишлеността от съвсем десетилетие. И като доста неща, заимствани от производителите на преносими компютри, терминът също се насочи към сегмента на смарт телефоните през последните няколко години. Парното изстудяване е измежду най-широко употребяваните технологии за смарт телефони и оказва помощ за разсейването на несъразмерната топлота, генерирана по време на стресови работни натоварвания.

Когато стартираме по-тежко приложение или игра на смарт телефона си - или записваме видео за по-дълго време — процесорът на телефона би трябвало да свърши доста работа, с цел да компенсира тези неща. Парното изстудяване е един от методите за справяне с него.. Но по какъв начин тъкмо работи парното изстудяване и има ли въобще значение?

Както демонстрира името, охлаждането с парна камера употребява камера, цялостна с пара, която се употребява за намаление на работната температура. Парната камера е плоска тръба, която съдържа течност. Може да се изпари и по-късно елементарно да се кондензира без машинален кондензатор.
`Една

Течността всмуква топлота от източник и минава в парообразно положение. Тези пари пътуват до по-хладните елементи на камерата, където се кондензират и отделят всмуканата топлота. След като премине в течна форма, химикалът се връща в първичното си състояние и повтаря цикъла. Това се повтаря, до момента в който топлината се разпредели отмерено в парната камера.

В смарт телефон тази камера за пара е тънка тръба, която е сплескана до към милиметър, с цел да се подсигурява, че няма да усили дебелината на устройството. Процесът на деяние е същият, само че фирмите могат да избират разнообразни материали, с цел да обезпечат по-добро топлинно лъчение надалеч от чипсета. Следната графика от Xiaomi ще ви помогне да пресъздавате по-добре този развой.

Освен това, обширното генериране на топлота от чипсетите за смарт телефони – за които Snapdragon 8 Gen 1 е отличен образец – принуди фирмите за смарт телефони да употребяват по-сложни решения за изстудяване. Изпарителната камера нормално е подредена с до шест или седем пласта от разнообразни материали, всички от които работят дружно, с цел да разсейват топлината надалеч от процесора.
`Една

За да подобрят още повече охлаждането, фирмите за смарт телефони вършат нововъведения в нови направления. Например Xiaomi неотдавна сподели своята идея „ Loop LiquidCool Technology “, която употребява микроклапани вътре в охладителната камера, с цел да усили повърхността, през която минават горещите пари. По-голямата повърхнина разрешава на парата да кондензира по-бързо и течността да се охлади в допълнение.

Охлаждащите механизми - от които камерата за пара е най-важната част - играят жизненоважна роля за поддържане на вътрешната температура на смарт телефоните под надзор. Той също по този начин подсигурява, че външните температури на смарт телефоните не са прекомерно високи, тъй че задържането им не се трансформира в предизвикателство. И двата аспекта имат еднообразно значение. Високата вътрешна температура може да понижи продуктивността и да има извънредно влияние върху батерията, до момента в който повишението на външните температури може да направи телефона неуместен за държане. В някои случаи, в случай че вътрешната температура надвиши избрана точка, телефонът се изключва автоматизирано, с цел да се охлади, което също е нежелателно.

В бъдеще би трябвало да забележим повече устройства, употребяващи парни камери. Един от най-забележителните от тях ще е iPhone 14 Pro, за който се приказва, че разполага с огромна камера за парно изстудяване. Междувременно се спекулира също по този начин, че Microsoft ще тества парно изстудяване, вградено в сгъваеми екрани и своите очила с добавена действителност Holo Lens. Естествено, защото смарт телефоните стават по-мощни и се заменят с по-ергономични и лични джаджи, можем да чакаме да забележим парното изстудяване да се ползва по-широко.
`Една

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР