Т.нар. механизъм за разследване на главния прокурор, който е предвидено

...
Т.нар. механизъм за разследване на главния прокурор, който е предвидено
Коментари Харесай

АПБ в становище до Европейския парламент: Зад законопроекта за т.нар. "механизъм за разследване на главния прокурор" прозират политически и нелегитимни цели

Т.нар. " механизъм за следствие на основния прокурор ", който е планувано да бъде въведен с импортирания от Министерството на правораздаването план за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), опонира на българските закони и на Конституцията. Такова мнение изрази Асоциацията на прокурорите в България пред представители на Европейския парламент (ЕП).
 
Становището на най-голямата самостоятелна съсловна организация в България е изпратено до ръководителя на Екологичен потенциал Роберта Мецола, до заместниците й, както и до всички ръководители на парламентарни групи в европейската институция.
В него АПБ акцентира, че изцяло се опълчва на приемането на сходни оферти за законодателни промени, защото те са в прорез с правилото на разделяне на управляващите и накърняват независимостта на правосъдната власт.
 
В мнението се показва, че предлагането проверяващи служители на реда от структурата на Министерство на вътрешните работи да правят следствието против основния прокурор е директна интервенция в независимостта на правосъдната власт. Разследващите служители на реда, съгласно ЗМВР, са подчинени преди всичко на своите началници, които от своя страна на съответните шефове, а те в целокупност на Министъра на вътрешните работи.
 
Логично в този смисъл може да бъде изработен извод, че по този метод ще се обезпечи не " назначения да проверява основния прокурор арбитър с сан Върховен касационен съд " да управлява следствието, а министърът на вътрешните работи, което сочи само и единствено на опит за вмешателство на изпълнителната власт в работата на правосъдната власт и по съответно на прокуратурата. Това е изначално нарушаване на правилото за разделяне на управляващите, залегнал в главния закон на страната – Конституцията.
 
" Това сигурно няма да съставлява без значение следствие, в противен случай ще бъде обезпечен механизъм вътрешният министър да реализира самобитен надзор върху фигурата на основния прокурор ", написа в мнението на АПБ.
 
И все още отчетността, публичността и прозрачността на активността на основния прокурор е обезпечена в задоволителна степен. Резултатът от измененията ще бъде гибелен, както за прокуратурата, по този начин и за обществото като цяло. Чрез импортираните оферти не прозира гарантиране на отчетност на основния прокурор и обезпечаване на механизъм по неговото следствие, в противен случай прозират политически, нелегитимни цели, посредством които да се компрометират основния прокурор и неговите заместници, споделя се още в мнението.
 
Според Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България буди неразбиране за какво в измененията не са наранени въпросите, които постановат съответни промени, които да бъдат в полза на обществото, включително потърпевшите от закононарушението лица.
 
От АПБ възразяват и против изключването на представителите на прокуратурата и следствието от квотата на Народното събрание във Висшия правосъден съвет, планувано със същия законопроект. " Прокурорите и следователите следва да бъдат самостоятелни при осъществяване на конституционно откритите им пълномощия и във Висш съдебен съвет следва да имат толкоз представители, колкото имат и съдиите, защото и Конституцията не прави разделяне в тази тенденция. Противното би означавало слагане на прокурорите под зависимостта на съдиите и на обществеността, адвокатура и други посочени в предлагането. Така изначално неприемливо се прокарват внушения, че само в прокуратурата съгласно вносителите на предлагането има корупция, непозволено въздействие и невисок морал, което е погрешно ", споделя се в мнението.
 
Излишен и незаконосъобразен се явява и плануваният правосъден надзор върху отводите да се образува досъдебно произвеждане на прокурора за тежки умишлени закононарушения от общ темперамент, защото за тези актове е очакван инстанционен надзор от горестояща прокуратура, споделят още от АПБ.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР