СЗО още преди месец и половина сподели с България едни

...
СЗО още преди месец и половина сподели с България едни
Коментари Харесай

Достатъчно глупави ли сме, за да предизвикаме короната?!

" СЗО още преди месец и половина показа с България едни съществени стъпки, които би трябвало да се подхващат, и да се имат поради, когато се разхлабват ограниченията. Страната значително се съобрази с част от тях, само че една от тези рекомендации беше да се разхлабват ограниченията малко по малко и да се види какъв ще бъде резултатът от това. ".
Това са думи на доцент Михаил Околийски, който даде изявление за Actualno.com в средата на седмицата. И числата приказват изрично в интерес на тези думи.
През тази седмица имаше два върха по нови случаи – 112 на 17 юни, когато беше взето и изявлението с доцент Околийски, и 132 през днешния ден, 19 юни. И персонално моето мнение е, че скоро числата още по-категорично ще покажат – не просто отпуснахме ограниченията, ами всички ние се разпуснахме. Яко освен това!
Спазвайте физическа отдалеченост. Носете маски на закрито. Не правете огромни събития в затворени пространства, без добра вентилация. Грижете се за общото си здравословно положение. Явно се оказа мъчно, доста мъчно. Не генерализирам за българите, тъй като наклонността да има повече открити инфектирани на дневна база, в сравнение с преди да речем половин месец, е в международен мащаб. Но в последна сметка персоналната отговорност е преди всичко – най-малко в моите очи.
Минахме от сочене с пръст и фотоси във Facebook за какво някой е на открито да си изхвърли боклука, до безусловно отричане, че ковид има и надалеч не е липсващ вдън гори тилилейски! Успокоенията, че в България " било на клъстери ", са неуместни – ние сме малко хора, като се съберат повече клъстери и ето ти един общ клъстер! В Северна Македония вървят по този път – като за доказателство какъв ни е манталитетът, да не влизам в приказките има ли македонци или единствено българи!
Вина за обстановката несъмнено има и ръководството на страната. То избра метод на положение на боязън първоначално, на липса на съответна връзка – да приказва по рационален метод, а не като че ли приказва на маймуни. Затова и се натрупа публично отричане – и в този момент по какъв начин, недай си Боже, при нужда от въвеждане назад на по-строги ограничения, те ще бъдат въведени дейно? Отделен въпрос е по какъв начин с разтърсената сега крепко власт - не разясня справедливо или не, тъй като единствено ще разводни тематиката, ще има даже задоволително воля да се наложат по-строги ограничения! Защото на 17-ти 112, на 19-ти - 132, в средата - 89, нямаме три следващи дни на 100 и повече случая, само че 2 от 3 по-успокоително ли е? А предходната седмица - на 11-ти сутринта отчетохме 104, на 13-ти - 105, в средата - 93 - отново не са три дни подред над 100, отново ли е доста успокоително?
Властта я знаем, само че отхвърляме да приемем изрично, че тя добре отразява какви сме ние самите. И даже хора, претендиращи да са интелигентни, не желаят да спазят обикновени рекомендации – маски на закрито, да няма струпване по опашки в магазина и по-ограничени физически контакти като цяло (без ръкувания, обятия, интимни диалози глава до глава). Но надали на някой му е доста прелестно, в случай че PCR пробата му излезе позитивен – тъй като всички имаме фамилии, родители, деца, доста от нас живеят дружно и даже един инфектиран значи риск за най-близките! А когато болшинството хора се държат като че ли вирус няма, тогава даже виновните мъчно могат да се защищават дейно. При това вирус, който е чужд, за който няма единно лекуване, единствено симптоматично и който не знаем по какъв начин ни визира съгласно самостоятелните особености на организма ни!
Съжалявам, за мен това е извънредно жалко. Дано не си изпатим заедно поради това. И нека в действителност предизвестия и като прясното на ръководителя на " Пирогов " във Facebook си останат просто фолклор. Но дано е ясно – по-добре повече нерешителност и мисъл обстановка съгласно обстановка, а не непотребна надменност. Арогантността води прекомерно постоянно до проблеми!

Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР