Сяочжай Тянкен- най-дълбоката дупка в света. Най-дълбоката дупка в света

...
Сяочжай Тянкен- най-дълбоката дупка в света. Най-дълбоката дупка в света
Коментари Харесай

Сяочжай Тянкен- най-дълбоката дупка в света

Сяочжай Тянкен- най-дълбоката дупка в света. Най-дълбоката дупка в света се намира в окръг Фенгджие, Чунцин, Китай. Сяочжай Тянкен е с диаметър почти 537 метра и дълбочина сред 511 – 662 метра. Думата тянкен значи „ небесна яма “ или „ небесна пропаст “ и се отнася до доста характерна група геоложки структури. Смята се, че се е формирал последователно през последните 128 000 години, което го прави относително млад по възраст спрямо други понори в региона.

Открита е през 1994 година

Обемът на това геоложко образувание е колосалните 119,349 милиона кубични метра. По време на проливни дъждове от време на време може да се види водопад, който се спуска каскадно по стръмните стени на дупката. Структурата е двойно вложена, което значи, че се състои от две обособени „ купи “, като всяка е с дълбочина над 300 метра, написа IFLSCience. Пещерата Дифенг, на върха на която се намира бездната понор, е формирана от мощна подземна река. Тази река в този момент може да се види в дълбините на бездната. Реката тече на към 8,5 километра от подземното ждрело, преди да доближи дневна светлина при отвесната канара на река Мигонг, където подземната вода образува висок 46 метра водопад.

 Сяочжай Тянкен | Grotte, Insolite, Nature

1285 типа растения са регистрирани в дълбините на Сяочжай, които образуват лична неповторима и рядка екосистема. Гинко билоба, необичаен тип дърво, може да бъде открито в нея, както и редки скотски типове като леопард, чиято популация се прави оценка на по-малко от 10 000 в дивата природа.

За да бъде тянкен, дупката би трябвало да е минимум 100 метра дълбока и необятна, с река, която тече през дъното. Всички тянкен се състоят от карбонатни скали, като се изключи две венецуелски формирания, които се състоят от пясъчник. Те се образуват посредством карстов развой, когато съставът им е карбонатна канара, и суфозионен развой, когато са от пясъчник. Условията, нужни за образуването на тянкен, са доста характерни, което прави образуването им рядко. Скалата би трябвало да е над морското ниво и да е без пластове от примеси.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР