Сякаш отиваш на зъболекар. Накрая може да си добре, но

...
Сякаш отиваш на зъболекар. Накрая може да си добре, но
Коментари Харесай

Как Гасперини превърна "Аталанта" в голово страшилище

" Сякаш отиваш на ортодонт. Накрая може да си добре, само че усещаш болката ". С тези думи, взети назаем от Пеп Гуардиола, към този момент някогашният треньор на " Ювентус " Маурицио Сари разказва " Аталанта " преди равенството 2:2 сред двата отбора в Серия " А ".

Отборът от Бергамо приключи на 3-о място в Италия с 98 маркирани гола - с 22 повече от първенеца " Ювентус ". След непредвиденото отпадане на " бианконерите " от Шампионската лига, " черно-сините " останаха единствената вяра на италианците за нещо запаметяващо се в този по този начин чудноват заключителен стадий на най-авторитетния клубен шампионат.

Факторът " Гасперини "

Дълго време " Аталанта " се лута в долната част на таблицата преди Джан Пиеро Гасперини - някогашен треньор на младежкия отбор на " Юве ", да застане отпред през юни 2016 година Разликата се вижда мигновено. От девети " черно-сините " излизат четвърти и се класират за 1/16-финалите в Лига Европа за първи път от 27 години. Бергамаските доближават нови небеса с 3-ото място в Италия през сезон 2018/19 и класиране за Шампионската лига за първи път в 113-годишната история на клуба.
Снимка: Reuters
Гасперини, който е някогашен ментор на " Дженоа " и " Палермо ", се слави с репутацията на треньор, който знае по какъв начин да " възражда " кариери и да открива млади гении за огромния футбол. Той е " виновникът " за трансформациите на Диего Милито и Тиаго Мота, които след това печелят исторически требъл с " Интер " през 2010 година Той показва на света и Пауло Дибала.

#Atalanta before Gasperini!

Promoted to Serie A in 2010/11
2011/12 - 13th
2012/13 - 15th
2013/14 - 11th
2014/15 - 17th
2015/16 - 13th

With Gasperini!

2016/17 - 4th
2017/18 - 7th
2018/19 - 3rd
2019/20 - 3rd*
He turned a mediocre mid table team to a champions League contender! pic.twitter.com/90ilbaLpII
— AM. (@akm_theone) July 12, 2020

62-годишният експерт не крие, че първоначално е изпитвал усложнения и е бил пред уволняване. Всичко това обаче се трансформирало, когато продава играчите, които не пасват на стила му, с цел да отвори място за подобаващите реализатори на напътствията му.

" Нерадзурите " се разделят с Роберто Галярдини, Франк Кесие, Браян Кристанте и Деян Кулушевски, с цел да бъде застлан пътят към новия " Аталанта ".

Треньорът постанова схемата 3-4-2-1, а основна роля в нея играят полузащитниците Робин Госенс и Ханс Хатебур, които дават по-голяма широчина по крилата. Марио Пашалич, Мартен де Рон и Ремо Фьойлер пък не стопират да се движат.

Снимка: Reuters

Капитанът Алехандро " Папу " Гомес е сърцето на отбора . Аржентинецът, който идва от " Металист " Харков през 2014 година за 4,4 млн. евро може да открие съотборник с прецизен пас даже при претъпкато наказателно поле, както и да изненада с дълга топка зад тила на защитата. 32-годишният Гомес приключи сезона в Серия " А " преди всичко по асистенции (16), отбелязвайки в това време и 7 гола.

Смъртоносната офанзива

Йосип Иличич, Дуван Сапата и Луис Муриел берат плодовете на нетипичната сграда на Гасперини, а когато машината забуксува, в игра влиза Руслан Малиновски, който има онази рядка дарба да бележи красиви и привидно невъзможни голове. Шест от осемте попадения на украинеца през този сезон са след удари отвън наказателното поле. Само Лионел Меси (9) има повече измежду играчите от петте топ шампионати в Европа.

Снимка: Reuters

За жал Иличич, който има 21 гола във всички шампионати през акцията, няма да играе в Лисабон. Медиите в Италия оповестяват, че словенският национал е изпаднал в меланхолия и по тази причина е напуснал отбора. Самият Гасперини изрази вяра, че ще съумеят да го убедят да се върне в Бергамо за началото на идващия сезон.

Резултатността в нахлуване е впечатляваща, само че триумфът на тактиката на Гасперини се корени в това, че полузащитниците тичат непрестанно и нападат съперниците без топка.

Снимка: Reuters

На фона на головата мощност и наситената полузащита, за най-слабото звено в отбора се смята отбраната. По отношение на нея Джан Пиеро Гасперини е безапелационен: " Никога няма да допускам в концепцията за изчакването на неточност на противника. Трябва да се стремиш да откраднеш топката, с цел да атакуваш ".
" Аталанта " - ПСЖ дава началото на маратона в Шампионската лига Осемте най-хубави тима се срещат в Лисабон
Системата на Гасперини може и да не е съвършена, само че статистиката е красноречива - със 115 гола във всички шампионати през този сезон " Аталанта " е третият най-резултатен отбор в Европа.

ПСЖ сигурно би трябвало да внимава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР