Свят Сърбите вече не искат да ги правят на идиоти,

...
Свят Сърбите вече не искат да ги правят на идиоти,
Коментари Харесай

"Сърбите вече не искат да ги правят на идиоти", твърди социолог

Свят " Сърбите към този момент не желаят да ги вършат на идиоти ", твърди социолог Вълна от митинги поради ограниченията на държавното управление против пандемията от Ковид-19 залива сръбската столица Белград към този момент за втора поредна нощ 9 юли 2020, 20:18  Ройтерс: Решението за България и Хърватия в чакалнята на еврозоната ще е в околните дни
Ройтерс: Решението за България и Хърватия в чакалнята на еврозоната ще е в околните дни
 Сблъсъци, сълзотворен газ и ранени в Белград
Сблъсъци, сълзотворен газ и ранени в Белград
 Русия настава в Арктика, строи най-мощния ледоразбивач в света
Русия настава в Арктика, строи най-мощния ледоразбивач в света
 Официално: Съединени американски щати напущат СЗО
Официално: Съединени американски щати напущат СЗО
 Подозират бубонна чума в Китай, има ли причина за паника
Подозират бубонна чума в Китай, има ли причина за паника
 Учените бият паника за това, което става в Сибир
Учените бият паника за това, което става в Сибир
 Еврокомисар: Задължително господство на закона преди достъп до бюджета на Европейски Съюз
Еврокомисар: Задължително господство на закона преди достъп до бюджета на Европейски Съюз
 Земетресение от 6,6 по Рихтер край Индонезия
Земетресение от 6,6 по Рихтер край Индонезия

елград се тресе. Втора поредна нощ хората стачкуват против ограниченията, свързани с COVID-19. Всъщност обаче на тях им е писнало да ги вършат на идиоти, твърди социолог, споделя "Дойче веле ".

Вълна от митинги заля сръбската столица откакто във вторник президентът Александър Вучич разгласи, че строгите противоепидемични ограничения ще бъдат върнати. Втора поредна нощ в Белград и други огромни градове хиляди сърби излизат на улицата. Снощи стачкуващи хвърляха камъни и пиратки по силите на реда, а полицията отвърна със сълзотворен газ. Центърът на сръбската столица беше отцепен. Към среднощ митингите отслабнаха, а стачкуващите последователно са разотидоха.

Тази нощ в Белград: Който не скача е Вучич

Ранени са били 10 служители на реда, разгласи вътрешният министър Небойша Стефанович. При размириците от предходната нощ пострадаха 43 служители на реда и 17 стачкуващи, а двайсетина души бяха арестувани. Една групичка даже съумя да проникне за малко в постройката на Народното събрание.

В Нови Сад и Ниш стачкуващи са атакували екипи на малкия екран.

Във вторник Сърбия означи нов отрицателен връх: 13 жертви на COVID-19 за едно денонощие. Официално в страната са регистрирани 16 700 случая на болест и 330 жертви. Последната седмица броят на новозаразените се повишава с над 300 дневно. Критиците обаче се съмняват в публично съобщаваните данни и упрекват управляващите, че крият същинските мащаби на бедствието.

Сблъсъци, сълзотворен газ и ранени в Белград

Междувременно президентът Александър Вучич разгласи, че няма да се възвръща възбраната за излизане: "В Белград сигурно ще има нови ограничавания, само че не и полицейски час “, даде обещание той. Конкретните ограничения ще бъдат огласени през днешния ден от спешния щаб на държавното управление. Първоначално се предвиждаше да бъде върната възбраната за излизане на открито от петък вечерта до сутринта в понеделник идната седмица.

Защо стачкуват сърбите?

Основната причина за гнева на протестиращите е следната: при започване на пандемията Сърбия вкара изключително състояние и най-строгите карантинни ограничения в цяла Европа. А през май страната внезапно разхлаби ограниченията. Почти никой към този момент не носеше защитна маска, футболните почитатели се радваха още веднъж на мачове по стадионите, а тенис звездата Новак Джокович даже организира шампионат по тенис. И всичко това, съгласно критиците, тъй като Александър Вучич е желал да симулира нормалност преди парламентарните избори на 21 юни.

Кулминацията на тази "нормалност " беше празненството след успеха на изборите в централата на "Сръбската прогресивна партия " на Вучич. След класическото сръбско празненство с оркестър и танци до зори, няколко партийни функционери се оказаха инфектирани с ковид и трябваше да постъпят в болница.

Протест в Белград срещу новите ограничения против ковид

Сега опозицията упреква президента в властнически жанр на ръководство, в прибързана анулация на ограниченията против пандемията (заради изборите) и упорства за неговата оставка.

"Възпламеняването на груповия яд демонстрира, че и в сръбското общество е достигната точката на шупване ", разяснява за Дъждовни води сръбският социолог Дарио Хайрич. Според него, "хората в Белград стачкуват не толкоз поради оповестената нова възбрана за овакантяване на домовете, колкото тъй като от четири месеца към този момент нямат надзор над личния си живот ".

Междувременно Вучич назова стачкуващите от последните дни "фашисти ". Имало подозрения за "намеса на непознати секрети служби ", сподели президентът, без обаче да навлиза в детайлности.

"Сърбите не желаят към този момент да мълчат "

Той призна само, че в Нови Пазар, където живеят доста босненски мюсюлмани, са решили погрешно обстановката. Там в края на май честваха приключването на Рамазана и най-вероятно по този начин се е запалило новото огнище на болестта. В тази връзка Вучич си призна позволена неточност: че джамиите са останали отворени. За други неточности обаче и дума не става.

Дарио Хайрич счита, че демонстраните няма да се задоволят с някоя и друга оставка. "Те не желаят повече да мълчат или да търпят да ги вършат на идиоти ", споделя социологът.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: сърби Вучич митинг ковид.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Радев измежду протестиращите: Мутри – вън Радев измежду протестиращите: Мутри – вън  Връщат се част от ограниченията против ковид Връщат се част от ограниченията против ковид  Гешев: Това е закононарушение против бъдещето на България Гешев: Това е закононарушение против бъдещето на България  Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани  1 Ще нарастне ли хлябът поради слабата годишна продукция от пшеница  1 Връщат част от ограниченията против ковид  1 10 вместо 40% нарастване на пенсиите в Румъния --> Пaрите ни  Ще нарастне ли хлябът поради слабата годишна продукция от пшеница Ще нарастне ли хлябът поради слабата годишна продукция от пшеница  Връщат част от ограниченията против ковид Връщат част от ограниченията против ковид  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани  <br> Връщат се част от ограниченията против ковид <br>
Връщат се част от ограниченията против ковид
 Проверете: Колко знаете за Иван Вазов? Проверете: Колко знаете за Иван Вазов?  Гешев: Това е закононарушение против бъдещето на България Гешев: Това е закононарушение против бъдещето на България Виц на деня - Нямаше ли метод да се реши този спор без съд? - Точно това правехме, когато полицията ни разтърва. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  ГЕРБ и Оперативна програма внасят ремонти в Закона за НСО ГЕРБ и Оперативна програма внасят ремонти в Закона за НСО Законодателните промени анонсира по-рано през днешния ден и ръководителят на НФСБ Валери Симеонов  ВАП желае незабавна инспекция на градежите в ВАП желае незабавна инспекция на градежите в " Аркутино " и в парк „ Росенец “ В хода на инспекцията би трябвало да се откри дали е позволено накърняване на правото на изключителна държавна благосъстоятелност върху морски плаж  Херо Мустафа рецитира Иван Вазов на рождения му ден Херо Мустафа рецитира Иван Вазов на рождения му ден Посланик Мустафа одобри с наслада поканата на Народен спектакъл да се включи в тяхната самодейност „ Препрочитаме Вазов ”  <p><strong>Решено</strong>, до месеци ще има <strong>100 бензиностанции</strong> с <strong>по-ниски цени</strong></p> Решено, до месеци ще има 100 бензиностанции с по-ниски цени Новата " Държавна петролна компания " няма да може да бъде приватизирана  Росен Желязков: България ще заведе дело пред съда на Европейски Съюз Росен Желязков: България ще заведе дело пред съда на Европейски Съюз То ще бъде против част от наредбите в Пакета Мобилност I  Microsoft оказва помощ на българските учители да са „ в час “ с нововъведенията Microsoft оказва помощ на българските учители да са „ в час “ с нововъведенията Напредъкът в технологиите ще докара до огромни разстройства на пазара на труда  <p><strong>&quot;Най-опасният човек на света&quot;</strong>, какво написа в <strong>книгата си</strong> племенницата на <strong>Тръмп</strong></p> " Най-опасният човек на света ", какво написа в книгата си племенницата на Тръмп Семейството на американския държавен глава даже стигна до съда, с цел да спре публикуването  Ловят с кучета инфектираните с ковид в ОАЕ Ловят с кучета инфектираните с ковид в ОАЕ Тестовете са извършени в няколко лечебни заведения в продължение на две седмици  Проф. Стоянова и проф. Рачева УНСС обмисля отчасти онлайн образование Университетът е създал онлайн система за кандидатстудентски изпити  Ще има ли наложителни проби за COVID-19 на границата с Гърция? Ще има ли наложителни проби за COVID-19 на границата с Гърция? Какво разяснява Министерство на външните работи?  <p>Григор Димитров е с негативен тест за коронавирус</p> Журналист: Григор Димитров е с негативен тест за ковид Това заяви хърватският състезателен публицист Давор Буразин  Най-мощният суперкомпютър откри евентуален лек за коронавирус -19 Най-мощният суперкомпютър откри евентуален лек за коронавирус -19 Някои лекарствени препарати могат да подтиснат действието на основната протеаза на ковид  Борисов: Дисциплината не е най-силното ни качество, по тази причина вкарваме ограничения Борисов: Дисциплината не е най-силното ни качество, по тази причина вкарваме ограничения Премиерът изрази убеденост, че измененията в противоепидемичните ограничения ще изиграят роля и ситуацията ще се възстановява  Училищен психолог: Онлайн образованието съкрати дистанцията родител-дете Училищен психолог: Онлайн образованието съкрати дистанцията родител-дете Темата разяснява доктор Елена Александрова Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР