Свят Русия настъпва в Арктика, строи най-мощния ледоразбивач в света

...
Свят Русия настъпва в Арктика, строи най-мощния ледоразбивач в света
Коментари Харесай

Русия настъпва в Арктика, строи най-мощния ледоразбивач в света

Свят Русия настава в Арктика, строи най-мощния ледоразбивач в света Според държавното управление планът си коства разноските  Николай Киров 8 юли 2020, 14:53  Официално: Съединени американски щати напущат СЗО
Официално: Съединени американски щати напущат СЗО
 Подозират бубонна чума в Китай, има ли причина за паника
Подозират бубонна чума в Китай, има ли причина за паника
 Учените бият паника за това, което става в Сибир
Учените бият паника за това, което става в Сибир
 Еврокомисар: Задължително господство на закона преди достъп до бюджета на Европейски Съюз
Еврокомисар: Задължително господство на закона преди достъп до бюджета на Европейски Съюз
 Земетресение от 6,6 по Рихтер край Индонезия
Земетресение от 6,6 по Рихтер край Индонезия
 Почина италианският композитор Енио Мориконе
Почина италианският композитор Енио Мориконе
 Десетки починали в ужасни наводнения в Япония
Десетки починали в ужасни наводнения в Япония
 Управляващата партия печели изборите в Хърватия
Управляващата партия печели изборите в Хърватия

уското държавно управление има големи упоритости за Арктика. Въпреки предизвикателната световна икономическа среда поради рецесията с ковид, Кремъл възнамерява да построи най-малко пет нови ледоразбивача, които съгласно премиера Михаил Мишустин ще бъдат употребявани за по-нататъшно развиване на Северния морски път около арктическото крайбрежие, написа Екатерина Золотова в „ Геополитикал фючърс”.

В началото на седмицата Русия разгласи, че е почнала строителството по плана „ Лидер”, най-мощният нуклеарен ледоразбивач в света, в корабостроителницата „ Звезда”.

Учените бият паника за това, което става в Сибир

Според държавното управление планът си коства разноските, защото ще помогне да се направи достъпът до Северния морски път целогодишен. Но ползата на Кремъл към Арктика не е резултат единствено от евентуалните стопански изгоди, а също е въпрос на застраховане на източните граници.

Русия от дълго време концентрира напъните си за сигурност на Запад. Основните закани за териториалната целокупност произтичаха оттова и по тази причина са отделени доста време и запаси за построяването на Балтийски и Черноморски флот. Но Москва от ден на ден се концентрира върху източната си граница, която е изправена пред възходящи закани от няколко източника, някои от които построяват свои лични военноморски сили. Япония, Съединени американски щати и Китай са съседи там и въпреки че е малко евентуално някоя от тези страни да инициира военни дейности против изтока на Русия, Москва не счита за рискува.

Тя също е изправена пред вътрешни закани. Това е необятен и далечен район с неприятна инфраструктура, което го прави евентуално сложен за надзор. Поддържането на единството на такава обширна територия изисква мощна войска.

Поради това Русия усилва военното си наличие в този район, като развива техническата база на Тихоокеанския флот и покачва бойната си успеваемост. В момента флотът разполага с 58 кораба и 20 подводници, ракети, самолети и изтребители, както и войски на сушата.

Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт над Арктика

Тихоокеанският флот е вторият по величина и най-ефективният в Русия, като има необятен набор от задания, в това число отбрана на изключителната икономическа зона на страната и обезпечаване на достъп през тези води за търговски и военни кораби. Оперативната му зона, която включва Арктика, Южното полукълбо, Тихия океан и Индийския океан, е голяма.

За да поддържа своята бойна успеваемост, Тихоокеанският флот би трябвало да бъде непрекъснато осъвременен. Но това изисква огромни вложения, както и комплицирана логистика.

Основната уязвимост на Тихоокеанския флот е неговата раздалеченост, а Северният морски път е решение на този проблем.

Работа за ледоразбивачи

Дългосрочната тактика на Русия е да трансформира Северния морски път в транспортен кулоар, който да бъде наличен целогодишно от Мурманск до Владивосток, мястото на основната квартира на Тихоокеанския флот. Но даже и като се вземат поради резултатите от световното стопляне, е малко евентуално ледът да разреши това в околните години. През зимата дебелината му доближава до 2 метра.

Русия гордо споделя, че тя е единствената страна, която разполага с флот от нуклеарни ледоразбивачи: два, всеки с мощ от по 75 000 конски сили, наречени „ Ямал” и „ 50 години от победага”, и други два с мощ 50 000 к.с., носещи имената „ Таймир” и „ Вайгач”. Има също и контейнеровоз с нуклеарен реактор – „ Севморпут “ – с мощ 40 000 к.с.

Арктика е подобаващи за земеделие

Флотът обаче се нуждае от възобновяване. Три от четирите ледоразбивача с нуклеарни реактори ще бъдат изведени от употреба до 2030 година, а четвъртият ще излезе от употреба през 2035 година

На тяхно място „ Росатомфлот” ще получи три нови ледоразбивачи - „ Арктика”, „ Сибир” и „ Урал”. Първият към този момент е в финален стадий на тестване. Планират се и два спомагателни нуклеарни ледоразбивача на стойност 100 милиарда рубли (1,4 милиарда долара).

В допълнение, през януари държавното управление утвърди бюджета за строителство, възлизащ на 127,5 милиарда рубли, на ледоразбивача с атомна сила „ Лидер”. Този съд може да се движи през лед пълен до 4,3 метра и да работи целогодишно. Москва възнамерява да има три ледоразбивачи от вид „ Лидер” до 2033 година Към 2035 година Кремъл възнамерява да има най-малко 13 оперативни ледоразбивачи, девет от които ще бъдат нуклеарни.

Въпреки че общата цена на всички тези планове е незнайна, те несъмнено няма да са евтини. Ядрените ледоразбивачи - както и пристанищата, пътищата и друга инфраструктура, нужна за употребата им - са извънредно скъпи за създаване.

Поради което Кремъл търси нови способи за финансиране на построяването на ледоразбивачите. Москва разкри нова тактика за развиване на Арктическата зона до 2035 година, която ще включва привличане на вложения и основаване на работни места.

Путин счита, че товарооборотът на Северния морски път може да доближи 80 милиона тона до 2024 година, извънредно амбициозна цел, като се има поради, че оборотът е бил 10,7 милиона тона през 2017 година, 20,2 милиона през 2018 година и 31,5 милиона през 2019 година

Как съперник на Путин бе изпратен в Арктика

Целта на Путин може да бъде реализирана единствено посредством огромни вложения и разширение на границите на Северния морски път, с цел да се включат Баренцово, Бяло, Печорско, Берингово и Охотско морета. В кратковременен проект Москва желае да усили капиталовия интерес към маршрута, което значи да обезпечи тласъци, да развива търговията и да сътвори удобна бизнес среда.

Министерството на естествените запаси и екологията като цяло поддържа либерализацията на достъпа до арктическия шелф. На 23 юни Държавната дума одобри на второ четене законопроект, който ще сътвори специфичен режим за предприятията, работещи в Арктика, в това число данъчни облекчения и безмитна зона.

Доналд Тръмп желае да купи Гренландия

Дългосрочната цел на Русия да създаде Северния морски път и да построи нуклеарни ледоразбивачи е извънредно скъпа. Но като се има поради нуждата от обезпечаване на източната граница, Русия ще продължи да влага милиарди в Арктика, макар предизвикателните стопански времена. Кремъл счита, че превъзмогването на пропастта сред Тихия океан и останалата част от страната си коства разноските и се надява, че то ще се изплати финансово в бъдеще.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: Русия.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Борисов: Тежките времена предстоят Борисов: Тежките времена предстоят  Австрия издаде предизвестие да не се пътува до България Австрия издаде предизвестие да не се пътува до България  Съдът остави в ареста Кристиан Николов, предизвикал гибелта на Милен Цветков Съдът остави в ареста Кристиан Николов, предизвикал гибелта на Милен Цветков  Кантарджиев: Берем плодовете на всеобщите събирания и абитуриентските балове Кантарджиев: Берем плодовете на всеобщите събирания и абитуриентските балове  1 Четири сюжета за живота след коронакризата  1 Законосъобразно ли е събирането на неплатени отговорности на границите  1 Борисов: Тежките времена предстоят, рецесията ще настане следващата година --> Пaрите ни  Четири сюжета за живота след коронакризата Четири сюжета за живота след коронакризата  Законосъобразно ли е събирането на неплатени отговорности на границите Законосъобразно ли е събирането на неплатени отговорности на границите  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Празник е! Имен ден имат всички с хубавите имена... - Любопитно | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/lyubopitno/praznik-e-imen-den-imat-vsichki-s-hubavite-imena-6111880 Празник е! Имен ден имат всички с хубавите имена... - Любопитно | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/lyubopitno/praznik-e-imen-den-imat-vsichki-s-hubavite-imena-6111880  Борисов: Тежките времена предстоят Борисов: Тежките времена предстоят  СЗО: Коронавирусът се предава освен при кашляне СЗО: Коронавирусът се предава освен при кашляне  Зодии: Кой би трябвало да бъде най-хубавият ти другар Зодии: Кой би трябвало да бъде най-хубавият ти другар Виц на деня Вчера почистих, изпрах, сготвих, направих кекс за десерт! А моят влиза и от вратата ме пита: - Какво става? Да не са те блокирали във… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Херо Мустафа: Купуваме българското (СНИМКА) Херо Мустафа: Купуваме българското (СНИМКА) Американският дипломат разгласи, че поддържа българските производители  <p>Частично бедствено състояние в Пазарджишко</p> Очаква се да разгласят отчасти бедствено състояние в Пазарджишко Причината е скъсана дига на канал  Христо Крушарски Крушарски за ТВ правата: Какъв артикул предлагаме? Трябва да сме признателни за тези пари В България до момента в който не се изпълнят стадионите, тогава ще има повече хора пред тв приемниците, споделя притежателят на Локомотив Пловдив  Протест против президента Румен Радев пред президентството Протест против президента Румен Радев пред президентството Вече 66 дни жители са на палатков лагер пред постройката  Samsung ще показа новите Note и Fold след месец Samsung ще показа новите Note и Fold след месец Компанията разгласи събитие, на което се чакат два флагмана при смарт телефоните  <p>Могат ли роботите да заместят учителите</p> Директорът на първото референтно учебно заведение на Гугъл у нас: Роботите не могат да заместят учителите От шест години езиковата гимназия внедрява цифровизация на образователния развой  Прокуратурата стачкува освобождението на прокурора, хулиганствал в болница в Плевен Прокуратурата стачкува освобождението на прокурора, хулиганствал в болница в Плевен Съдът дефинира мярка за неотклонение " задържане под стража " на Георги Асенов  Ринго Стар Ринго Стар стана на 80 години Звездата чества онлайн поради пандемията от ковид  Шофьор атакува с нож различен лидер в центъра на София Шофьор атакува с нож различен лидер в центъра на София След лека злополука сред двата автомобила единият лидер е извадил нож и е нападнал другия водач  Може и да спрете да се възхищавате на тези персони Може и да спрете да се възхищавате на тези персони И на най-почитаните хора се случва да кажат нещо извънредно и въобще да не съжаляват за изреченото  Какви са преимуществата на новия ЯМР, който към този момент се употребява у нас? Какви са преимуществата на новия ЯМР, който към този момент се употребява у нас? Оборудване от толкоз висок клас се конфигурира за първи път в България  Защо столичани ще останат без топла вода цели 55 дни Защо столичани ще останат без топла вода цели 55 дни Ремонтите се налагали, тъй като топлопреносната мрежа в централната част на столицата е прекомерно остаряла, обясниха от Топлофикация-София  HelpKarma За рождения си ден - подарете си идея! Все по-популярно става набирането на средства, вместо подарък  Тити Папазов: Имах голямо терзание за Наско Сираков Тити Папазов: Имах голямо терзание за Наско Сираков Баскетболният треньор и акционер на ПФК " Левски " разяснява срещата с ковид, изолацията и страховете  Върнаха на работа учителка, уволнена поради тормоз над деца Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР