Свят Как туризмът във Валенсия прогонва местните от домовете им

...
Свят Как туризмът във Валенсия прогонва местните от домовете им
Коментари Харесай

Как туризмът във Валенсия прогонва местните от домовете им

Свят Как туризмът във Валенсия прогонва локалните от домовете им Работата с Airbnb за някои значи сполучлив бизнес, само че за други – загуба на дома  Жанета Нейкова 12 август 2019, 06:39 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Как туризмът във Валенсия прогонва локалните от домовете им
Как туризмът във Валенсия прогонва локалните от домовете им
 Над 50 пожара бушуват в Гърция, горят и Канарските острови
Над 50 пожара бушуват в Гърция, горят и Канарските острови
 Падащи елементи от Боинг 787 повредиха коли и къщи
Падащи елементи от Боинг 787 повредиха коли и къщи
 Недоумение след гибелта на Епстайн: Как е съумял да се самоубие
Недоумение след гибелта на Епстайн: Как е съумял да се самоубие
 Страшен ураган удари Китай, жертви и изчезнали
Страшен ураган удари Китай, жертви и изчезнали
 Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия
Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия
 Скандалният паралия Джефри Епстайн се самоуби, ФБР ревизира
Скандалният паралия Джефри Епстайн се самоуби, ФБР ревизира
 Екстремно време в Гърция през днешния ден и на следващия ден
Екстремно време в Гърция през днешния ден и на следващия ден

олеми градове в Европа сигнализират за възходящия брой строителни бизнесмени, които изкупуват жилищни здания, с цел да ги оферират на туристи в онлайн-платформата Airbnb.

Уебсайтът започва като метод частни лица да оферират чартърен своите празни стаи. Местните управляващи на някои от градовете в Европа обаче споделят, че повишеният брой експерти, които работят със уеб страницата, е изгонило локалните от кварталите им.

Десет европейски града са се обърнали за помощ към Европейския съюз.

Кореспондентът на BBC в Шотландия Джийн Макензи отиде във Валенсия, която се бори с повишения брой парцели, предопределени за Airbnb, с цел да научи повече за казуса.

Там кореспондентът беседва със строителен бизнесмен и с двойка наематели, които би трябвало да изоставен дома си след 20 дни.

Хулио има девет парцела във Валенсия, които предлага в онлайн-платформата. Той е един от вложителите, които избират да дават парцелите си на туристи, в сравнение с дълготрайни наематели.

"Това е сполучлив бизнес, с който се гордеем. Така реновираме старите жилища и подхранваме туризма ", споделя пред BBC Хулио.

Но този бизнес оказва въздействие върху локалните.
 Валенсия, Испания
Апартаментът, в който Хесус и Мигел са живели чартърен, е бил платен от вложител, който желае да трансформира целия блок в жилища за туристи. Те имат 20 дни да се изнесат. Освен негов дом, в този апартамент се намира и студиото на Хесус, от което вади парите си като художник.

"Определено ни изритват от вкъщи ни. От живота, който съм живял тук в продължение на 14 години. Откъсват те от целия ти живот. Къде ще отида? Сега би трябвало да се преместя отвън Валенсия, надалеч от корените си ", споделя Хесус.

В последните години офертите във Валенсия, предлагани в приложението, фрапантно са се нараснали. В квартала, в който живеят Хесус и Мигел, един от осем парцела е разгласен в листата с жилища в Airbnb.

"Една седмица ще бъдат едни наематели, друга седмица – други. Как да ходя по тази улица и да виждам, че това се случва. Това е моят дом ", възмущава се Хесус.
 Валенсия, Испания
На въпроса дали не би могъл да дава чартърен на локалните някои от парцелите си, строителният бизнесмен Хулио дава отговор: "Може, само че подобен е бизнесът, с който съм се заел. Харесва ми свободата, която предлага Airbnb - парцелът е постоянно свободен, можеш да го ползваш за себе си, можеш да го продадеш, или каквото друго прецениш ".

В някои огромни градове в Европа бизнесмените трансформират цели жилищни блокове в квартири за Airbnb, като усилват наемите и принуждават наемателите да се изнесат.

"Туризмът е добър за стопанската система, само че друг тип туризъм. Това в този момент не е Валенсия, наподобява повече на кино площадка ", счита Хесус.

Администрациите на огромни градове из цяла Европа са потърсили помощ от Европейски Съюз с молба за регулация на Airbnb.

От приложението пък са дали отговор, че схващат терзанията на хората и желанието им е да сътрудничат на градовете.

For holidaymakers, AirBnB and similar sites can help to find hundreds of potential places to stay, but in some areas residents say they’re being pushed out. #TheNine’s Europe correspondent @jeanmackenzie reports from Valencia where the tourism industry is booming. pic.twitter.com/GX4opwCoRy
— The Nine (@BBCScotNine) 8 август 2019 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР