Свят Битката за природните ресурси на Либия се изостря Ситуацията

...
Свят Битката за природните ресурси на Либия се изостря Ситуацията
Коментари Харесай

Битката за природните ресурси на Либия се изостря

Свят Битката за естествените запаси на Либия се изостря Ситуацията в Либия продължава да е тематика номер едно за европейските дипломати. На фона на мирни договаряния в Берлин, сраженията бяха възобновени, написа в разбор за Vesti Руслан Трад  Руслан Трад 24 януари 2020, 21:30  Битката за естествените запаси на Либия се изостря
Битката за естествените запаси на Либия се изостря
 Двама души починаха при мощна детонация в Тексас
Двама души починаха при мощна детонация в Тексас
 Майк Пенс към папа Франциск: Вие ме направихте воин вкъщи
Майк Пенс към папа Франциск: Вие ме направихте воин вкъщи
 Коронавирусът поваля хора по улиците в Китай (18+)
Коронавирусът поваля хора по улиците в Китай (18+)
 Боен петел умъртви стопанина си при безразсъден случай
Боен петел умъртви стопанина си при безразсъден случай
 Бурята
Бурята " Глория " взе нови жертви, опустошава Испания
 Две деца починаха при тежка злополука с учебен рейс в Германия (+Видео)
Две деца починаха при тежка злополука с учебен рейс в Германия (+Видео)
 Мистериозният вирус в Китай взима нови жертви
Мистериозният вирус в Китай взима нови жертви

итуацията в Либия продължава да е тематика номер едно за европейските дипломати . На фона на мирни договаряния в Берлин, сраженията бяха възобновени, както и ударите по столицата Триполи от страна на силите на подкрепения от Франция, Емирствата и Русия военачалник Халифа Хафтар.

Италия, която е заложила на поддръжката си за приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи, пробва да договаря с Париж за преустановяване на помощта за Хафтар. Турция, която също оказва помощ на държавното управление в Триполи, разполага още свои сили в Западна Либия.

Провал на руско-турските мирни договаряния за Либия

Външните ползи ускориха сраженията в Либия , подкрепяйки едно от двете държавни управления в страната. Русия, Франция, Емирствата, Саудитска Арабия и Египет поддържат Хафтар. От другата страна е Правителството на националното единодушие в Триполи, водено от премиера Файез ал Сераж, предприемач, живял дълги години в Рим. Неговото държавно управление има поддръжката на Организация на обединените нации, Турция, Италия и Катар.

Европейските сили с ползи в Либия, към които би трябвало да включим освен Англия, само че и прилежаща Гърция, показаха предпочитание да изпратят помощ, в това число военна мощ при разполагането на евентуална европейска задача в Либия, която ще има за цел да следи следи за ескалация сред враждуващите либийски фракции.

Либия стана сцена на геополитически конфликти и стопански ползи

Силите на Хафтар нападателно удрят столицата Триполи, искайки да я завладяват и по този метод генералът да се разгласи за единствен либийски водач, макар че неговата фигура надалеч не е сплотяваща за либийците. Идеята за разполагане на европейска задача е обсъждана от известно време в дипломатическите среди като тя е подбудена от страховете, че близостта на Либия може да сътвори проблеми със сигурността по крайбрежията на Европейски Съюз. Либия също по този начин е и главен мигрантски център за всички бягащи от насилието в други региони в Сахара и Западна Африка. Сега, по време на срещите в Берлин, проведени от Ангела Меркел , концепцията за европейска задача беше възобновена.

The EU suggests sending troops to Libya to enforce a cease-fire https://t.co/dhHAvdWeGS
— POLITICO Europe (@POLITICOEurope) January 18, 2020
Достъпът до нефт и газ е една от водещите сили зад ползите на външните играчи в либийския спор, дружно с миграцията и проблемите със сигурността. Анкара влезе стремително в спора, изпращайки военни съветници в поддръжка на държавното управление в Триполи, като турският президент даде обещание изпращането и на военна мощ . През последния месец стана все по-видимо разполагането на сирийски бойци, които станаха част от про-турската Сирийска национална войска, взела присъединяване в турската намеса в Северна Сирия през предишния октомври.

Руски наемници от "Вагнер " накланят везните във войната в Либия

Турция и Либия (правителството в Триполи) подписаха съглашение, което дава достъп на Анкара до газови находища, ситуирани в източните елементи на Средиземно море. По този метод южната ни съседка заема значима позиция при възможни нови доставки на сила до Европа, съревновавайки се с Египет, Израел, Гърция и Кипър. През последните няколко години бяха открити редица газови находища, измежду които полетата Калипсо и Афродита.

Компании, включително Exxon Mobile , италианската ENI, нидерландската Shell, френската Total, израелската Delek и Катарската петролна компания се състезават за парче от бъдещата употреба на залежите. Основната дестинация на газопроводите през Средиземно море е Европа, жадна за нови източници, разнообразни от съветските.

Сблъсък на ползи в Средиземно море тресе Европейски Съюз и НАТО

В този подтекст Германия пробва да постави на пауза спора в Либия, с цел да се стигне до най-малко някакви договаряния. Постигането на съглашение сред държавното управление в Триполи, силите на Хафтар и многочислените по-малки милиции и групи, водени от командирите на разнообразни градове, чиято преданост към някоя от водещите фракции е съмнителна, е сложна цел.

2020 година към този момент стартира с неприятни вести, като за по-малко от две седмици пропаднаха договарянията в Русия, а е на път да забуксува и Берлинската конференция. Участниците освен не си приказват, само че и се намират в разнообразни хотели. Разговорите в Москва бяха прекратени шумно с напускането в ранни зори на делегацията на Халифа Хафтар.

Конте: Русия и Турция, а не Европейски Съюз, дефинират какво се случва в Либия

Либийският военачалник наподобява счита, че се намира в мощна позиция и не вижда за нужно да договаря. Дори изтеглянето на част от съветските наемници от фронтовите линии, което е сигнал от Москва за Хафтар, не беше задоволително. Хафтар разчита най-много на помощта от Емирствата и Египет, а те нямат желание да стопират офанзивата към либийската столица .

Подобно на Турция, желанието на Москва е да направи вложения в енергийната инфраструктура на Либия, както и да откри непрекъснато военно наличие в този регион на Средиземно море. Кремъл не е не запомнил, че има да взима милиарди от Либия, останали неизплатени още от времето на Кадафи, което беше и главната причина през 2011 година Дмитрий Медведев да поддържа резолюцията за интервенция в Либия против режима на Кадафи. Днес руснаците залагат на военачалник Хафтар, който е заречен енергийно контракти за съветски компании.

Algerian Foreign Minister Sabri Boukadoum told visiting envoys that he hoped their meeting would strengthen a fragile truce in Libya. #KhalifaHaftar #Algeria https://t.co/h8sJBFzAi8
— The Arab Weekly (@ArabWeekly) January 23, 2020
За да укрепи вярата за мирни договаряния, тази седмица Алжир провежда среща на външните министри на Египет, Тунис, Чад, Мали, Судан и Нигер. Колапсът на Либия тормози всички страни в района, а сраженията към този момент се отразяват на сигурността в Субсахарска Африка , където директни ползи има Франция.

Многобройните либийски милиции провокираха скок в търсенето на оръжия, а също и придвижване на бойци от цяла Северна Африка. Срещата в Алжир идва на фона на конференцията в Берлин, където участниците се съгласиха за основаването на неразбираем „ Международен комитет “, който да ползва постигнатите съглашения от конференцията, в това число за прекъсването на огъня. Но сраженията бяха възобновени още в първия ден на конференцията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР