Свят Битката за природните ресурси на Либия се изостря Ситуацията

Свят Битката за природните ресурси на Либия се изостря Ситуацията ...

Битката за природните ресурси на Либия се изостря.

Свят Битката за природните ресурси на Либия се изостря Ситуацията в Либия продължава да е тема номер едно за европейските дипломати. На фона на мирни преговори в Берлин, сраженията бяха подновени, пише в анализ за Vesti Руслан Трад Руслан Трад 24 януари 2020, 21:30 Битката за природните ресурси на Либия се изостря
Битката за природните ресурси на Либия се изостря
Двама души загинаха при мощна експлозия в Тексас
Двама души загинаха при мощна експлозия в Тексас
Майк Пенс към папа Франциск: Вие ме направихте герой у дома
Майк Пенс към папа Франциск: Вие ме направихте герой у дома
Коронавирусът поваля хора по улиците в Китай (18+)
Коронавирусът поваля хора по улиците в Китай (18+)
Боен петел уби стопанина си при нелеп инцидент
Боен петел уби стопанина си при нелеп инцидент
Бурята
Бурята "Глория" взе нови жертви, опустошава Испания
Две деца загинаха при тежка катастрофа с училищен автобус в Германия (+Видео)
Две деца загинаха при тежка катастрофа с училищен автобус в Германия (+Видео)
Мистериозният вирус в Китай взима нови жертви
Мистериозният вирус в Китай взима нови жертви

итуацията в Либия продължава да е тема номер едно за европейските дипломати. На фона на мирни преговори в Берлин, сраженията бяха подновени, както и ударите по столицата Триполи от страна на силите на подкрепения от Франция, Емирствата и Русия генерал Халифа Хафтар. 

Италия, която е заложила на подкрепата си за признатото от ООН правителство в Триполи, опитва да преговаря с Париж за прекратяване на помощта за Хафтар. Турция, която също помага на правителството в Триполи, разполага още свои сили в Западна Либия.

Провал на руско-турските мирни преговори за Либия

Външните интереси засилиха сраженията в Либия, подкрепяйки едно от двете правителства в страната. Русия, Франция, Емирствата, Саудитска Арабия и Египет подкрепят Хафтар. От другата страна е Правителството на националното съгласие в Триполи, водено от премиера Файез ал Сераж, бизнесмен, живял дълги години в Рим. Неговото правителство има подкрепата на ООН, Турция, Италия и Катар.

Европейските сили с интереси в Либия, към които трябва да включим не само Великобритания, но и съседна Гърция, изразиха желание да изпратят помощ, включително военна сила при разполагането на потенциална европейска мисия в Либия, която ще има за цел да наблюдава следи за ескалация между враждуващите либийски фракции.

Либия стана арена на геополитически сблъсъци и икономически интереси

Силите на Хафтар агресивно удрят столицата Триполи, искайки да я превземат и по този начин генералът да се обяви за единствен либийски лидер, въпреки че неговата фигура далеч не е обединяваща за либийците. Идеята за разполагане на европейска мисия е обсъждана от известно време в дипломатическите среди като тя е продиктувана от страховете, че близостта на Либия може да създаде проблеми със сигурността по бреговете на ЕС. Либия също така е и основен мигрантски център за всички бягащи от насилието в други райони в Сахара и Западна Африка. Сега, по време на срещите в Берлин, организирани от Ангела Меркел, идеята за европейска мисия беше подновена. 

The EU suggests sending troops to Libya to enforce a cease-fire https://t.co/dhHAvdWeGS
— POLITICO Europe (@POLITICOEurope) January 18, 2020
Достъпът до петрол и газ е една от водещите сили зад интересите на външните играчи в либийския конфликт, заедно с миграцията и проблемите със сигурността. Анкара влезе ударно в конфликта, изпращайки военни съветници в подкрепа на правителството в Триполи, като турският президент обеща изпращането и на военна сила. През последния месец стана все по-видимо разполагането на сирийски бойци, които станаха част от про-турската Сирийска национална армия, взела участие в турската интервенция в Северна Сирия през миналия октомври.

Руски наемници от "Вагнер" накланят везните във войната в Либия

Турция и Либия (правителството в Триполи) подписаха споразумение, което дава достъп на Анкара до газови залежи, разположени в източните части на Средиземно море. По този начин южната ни съседка заема важна позиция при евентуални нови доставки на енергия до Европа, съревновавайки се с Египет, Израел, Гърция и Кипър. През последните няколко години бяха открити редица газови залежи, сред които полетата Калипсо и Афродита. 

Компании, в това число Exxon Mobile, италианската ENI, нидерландската Shell, френската Total, израелската Delek и Катарската петролна компания се състезават за парче от бъдещата експлоатация на залежите. Основната дестинация на газопроводите през Средиземно море е Европа, жадна за нови източници, различни от руските.

Сблъсък на интереси в Средиземно море тресе ЕС и НАТО

В този контекст Германия опитва да сложи на пауза конфликта в Либия, за да се стигне до поне някакви преговори. Постигането на споразумение между правителството в Триполи, силите на Хафтар и многобройните по-малки милиции и групи, водени от командирите на различни градове, чиято лоялност към някоя от водещите фракции е съмнителна, е трудна цел. 

2020 г. вече започна с лоши новини, като за по-малко от две седмици пропаднаха преговорите в Русия, а е на път да забуксува и Берлинската конференция. Участниците не само не си говорят, но и се намират в различни хотели. Разговорите в Москва бяха прекъснати шумно с напускането в ранни зори на делегацията на Халифа Хафтар.

Конте: Русия и Турция, а не ЕС, определят какво се случва в Либия

Либийският генерал изглежда смята, че се намира в силна позиция и не вижда за нужно да преговаря. Дори изтеглянето на част от руските наемници от фронтовите линии, което е сигнал от Москва за Хафтар, не беше достатъчно. Хафтар разчита най-вече на помощта от Емирствата и Египет, а те нямат намерение да спират офанзивата към либийската столица.

Подобно на Турция, желанието на Москва е да направи инвестиции в енергийната инфраструктура на Либия, както и да установи постоянно военно присъствие в този район на Средиземно море. Кремъл не е забравил, че има да взима милиарди от Либия, останали неизплатени още от времето на Кадафи, което беше и основната причина през 2011 г. Дмитрий Медведев да подкрепи резолюцията за намеса в Либия срещу режима на Кадафи. Днес руснаците залагат на генерал Хафтар, който е обещал енергийно договори за руски компании.

Algerian Foreign Minister Sabri Boukadoum told visiting envoys that he hoped their meeting would strengthen a fragile truce in Libya. #KhalifaHaftar #Algeria https://t.co/h8sJBFzAi8
— The Arab Weekly (@ArabWeekly) January 23, 2020
За да подсили надеждата за мирни преговори, тази седмица Алжир организира среща на външните министри на Египет, Тунис, Чад, Мали, Судан и Нигер. Колапсът на Либия притеснява всички страни в региона, а сраженията вече се отразяват на сигурността в Субсахарска Африка, където директни интереси има Франция. 

Многобройните либийски милиции предизвикаха скок в търсенето на оръжия, а също и движение на бойци от цяла Северна Африка. Срещата в Алжир идва на фона на конференцията в Берлин, където участниците се съгласиха за създаването на неясен „Международен комитет“, който да прилага постигнатите споразумения от конференцията, включително за спирането на огъня. Но сраженията бяха подновени още в първия ден на конференцията.

Източник: vesti.bg