Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните

...
Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните
Коментари Харесай

29 Години След Началото На Прехода: Президентът Румен Радев С Тъжна Равносметка За Ситуацията В България

Свободомислието се санкционира. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на мрачно, постоянно еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно ръководство и го вършат надменно, без боязън от глоба. Законите се пишат все по-често в полза на бизнес кръгове и лобита, а не на жителите. Това пролича и с гласуването на новия налог върху старите коли, който визира голямото болшинство от хората. Уважаеми депутати, българите имат остарели коли, не тъй като са безотговорни към природата, а тъй като не могат да си разрешат нови. Бедността на българите не е грях, с цел да я облагате с налог. " - уточни Радев.

" Демографският срив и емиграцията са сложна оценка за моралната и обществената рецесия в обществото. Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата постанова коренно преосмисляне, възвръщане към демократичните правила и закона и политика, насочена към индивида. " - добави президентът.

В словото си той подсети за очакванията, с които започнаха измененията:
" Разни хора влагаха в него разнообразни очаквания, само че всички чакаха повече независимост и правдивост. Свобода на мисълта и независимост на словото. Многопартийна система и почтени избори. Демократична конституция, разделяне на управляващите, господство на закона. Тези правила, въпреки и мъчно, откриха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане. "

По думите му, през днешния ден демокрацията се нуждае от необятна гражданска поддръжка.

" Преди 29 години демократичните промени започнаха със промяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от необятна, гражданска поддръжка.Това изисква темперамент и изпитание. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България обратно. Убеден съм, че дружно, няма да го допуснем. Българският народ осъзнава, че може да сбъдне своя голям капацитет единствено в свободна и демократична страна. Корупцията и беззаконието траят толкоз, колкото трае публичното самообладание и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че дружно ще защитим своите цивилен и обществени права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието. " - сподели в умозаключение президентът.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР