Свободните гробни места в Кюстендил свършиха, алармира на пресконференция Камелия

...
Свободните гробни места в Кюстендил свършиха, алармира на пресконференция Камелия
Коментари Харесай

Кюстендил в патова ситуация, свършиха гробните места в града

Свободните гробни места в Кюстендил свършиха, сигнализира на конференция Камелия Асенова, шеф на Оперативна програма „ Обреден дом ”.

„ Капацитетът в новия гробищен парк към този момент е напълно привършен, макар че първото заравяне там е направено през 2003 година, а площта на парка е 45 дка. Разширение там не се планува, тъй като условие по ЗУТ е съществуването на несъмнено разстояние от жилищните здания, а село Лозно се разраства в посока на гробищния парк. Това прави разширението му невероятно, става дума за местността Фарафунец, или Брестница, както го назовават ”, посочи Камелия Асенова.

През последните няколко години община Кюстендил отреди няколко терена за уголемение в остарелия гробищен парк.

„ За страдание с доста бързи темпове бяха запълнени местата там, изключително при пандемията от Ковид-19. С решение на ОбС от 2009 година е призната Наредба за устройството и ръководство на гробищните паркове на територията на община Кюстендил. Гробни места, които са трайно неподдържани и неплатени, могат да бъдат отнети. Наследниците на такива места могат да бъдат лишени от право на гробоползване. До момента не са изземвани гробни места, макар че наредбата е призната преди 12 години, само че поради изброените условия бе взето решение да се лишават гробни места на заровени хора преди 1950 година, които са трайно неподдържани и неплатени. Искам да помоля всички наши съграждани, които имат умряли близки преди този интервал, да посетят администрацията на остарелия гробищен парк, с цел да може да се обясни статутът на гробните места, на които те са наследници ”, съобщи Асенова.

„ В момента тече инспекция и в развой на уточняване е техният брой. Става дума за обрасли в шубраци, със заличени букви от атмосферните условия на надгробните плочи и при които е видно, че не са поддържани с години. Тъй като базата данни не е от най-хубавите, ние няма по какъв начин да издирим наследниците, по тази причина е и апелът към околните тези места да се употребяват и гробищният парк да наподобява по различен метод ”, моли Асенова.

Срокът е да края на месец юни.

При приблизително сред 700 и 800 умряли за година в община Кюстендил , през предходната 2020 година поради Ковид пандемията броят им е скочил над 1000. Увеличават се и кремациите в Кюстендил , приблизително месечно се вършат 5 кремации. Капацитетът пък на остарелия гробищен парк е 123 декара.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР