Свободата на медиите по света е намаляла до най-ниското си

...
Свободата на медиите по света е намаляла до най-ниското си
Коментари Харесай

Свободата на медиите по света най-зле от началото на века

Свободата на медиите по света е намаляла до най-ниското си ниво за най-малко десетилетие . Нов отчет демонстрира, че публицистите са застрашени от държавна цензура, проведена престъпност и комерсиалния напън , породен от разрастването на интернет.

Турция е претърпяла най-голямото утежняване на свободата на словото през последното десетилетие, само че в Бразилия, Бурунди, Египет, Полша, Венецуела и Бангладеш също е имало обезпокоителен крах на разнообразието и независимостта на медиите, съгласно отчета.

" За първи път имаме изчерпателен и повсеместен обзор за положението на свободата на словото и информацията по света ", показва Томас Хюз, който е изпълнителен шеф на " Член 19 ", неправителствена организация, бореща се за независимост на словото, която е изготвила отчета дружно с V-Dem.

" За страдание нашите констатации демонстрират, че свободата на словото е атакувана в демокрации, както и в властнически режими ", добавя Хюз.

Авторите на отчета са измерили свободата на словото в 172 страни сред 2006 и 2016 година посредством система от 32 обществени и политически индикатори като медийна пристрастност и корупция, интернет цензура, достъп до правораздаване, тормоз над публицисти и тъждество на обществените съсловия и половете.

По думите на Томас Хюз, публицистите са застрашени от заплашване, наказателно гонене и даже ликвидиране в някои елементи на света; имало е 426 офанзиви против публицисти и медии единствено в Мексико през 2016 година Той счита, че Англия е виновна за едно от най-драконовските законодателства за подслушване под формата на Закона за проверяващите пълномощия, който " предлага образец за властнически режими и съществено подкопава правата на нейните жители за неприкосновеността на персоналния живот и свободата на словото ".

Свободата на медиите в международен мащаб в допълнение е застрашена от възхода на интернет, защото онлайн наличието се управлява от шепа интернет компании, чиито похвати, които са белязани от неналичието на бистрота, търговски напън върху основателите на вести, са довели до орязване на вложенията, а " огромното болшинство от страните ", в това число Китай, лимитират достъпа до редица уеб страници.

В отчета се акцентира, че 259 публицисти са били вкарани в пандиза през предходната година, а 79 публицисти са били убити. Областите на паника включват уязвимостта на публицистите, съобщаващи или критикуващи " войната против опиатите " във Филипините, Мексико и Хондурас, както и заплашване и злонамерени обвинявания против опозиционни гласове на режима на Ердоган в Турция.

" Свободата на медиите по света е на най-ниското си ниво от началото на века ", сигнализира отчета.

Към април тази година 152 турски публицисти са били в пандиза, както твърди опозицията. Повече от 170 медии са били закрити след несполучливия прелом през предходната година, в това число вестници, уеб сайтове, малките екрани и новинарски организации, а 2 500 публицисти са били уволнени.

Подобрение в свободата на словото се регистрират в Тунис, Шри Ланка и Непал, като отчетът приветства въвеждането на закони за независимост на информацията в 119 страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР