Свободата на медиите е една от ключовите точки в програмата

...
Свободата на медиите е една от ключовите точки в програмата
Коментари Харесай

Демократична България до Репортери без граници: Свободата на медиите е ключов приоритет за нас |

Свободата на медиите е една от основните точки в програмата на Демократична България, тъй като преглеждаме въпроса като неразделна част от разрушаването на в този момент съществуващата превзета страна. Без свободна и плуралистична медийна среда жителите не могат да вършат осведомен избор и да упражняват демократичните си права. 

Това се споделя в писмо на Демократична България до “Репортери без граници ”. Международната организация изпрати до политическите сили в България 10 съответни оферти за възстановяване на медийната независимост, измежду които ограничения за повишение на сигурността на публицистите, обезпечаване на ясни критерии за общественото финансиране на медиите, обезпечаване на достъп до информация и съблюдаване на етичните стандарти. В своя отговор “Демократична България ” показва, че в програмата ѝ към този момент са отразени всички изброени от “Репортери без граници ” проблеми във връзка с правосъдното гонене на публицисти.

“Обръщаме особено внимание на заплахите от стратегически правосъдни каузи против обществено присъединяване (SLAPP) и планираме да въведем правни бариери пред тази процедура. Признаваме нуждата от ясно дефинирани и транспарантни критерии за разпределение на обществени средства за реклама и връзка ”, се споделя в писмото на “Демократична България. От обединяването акцентират предлагането си за преразглеждане на прилаганите сега процедури за разпределение на обществено финансиране и обвързването му с етичния кодекс на българските медии, както и самодейностите за цялостна бистрота на медийната благосъстоятелност, като се осветлят действителните крайни притежатели.

“Планираме и правни гаранции за обезпечаване на стабилно финансиране на публичните медии в сходство с най-хубавите практики в Европейски Съюз. Специалното ни внимание към независимостта на публичните радио- и телевизионни оператори, техните управления и публицисти не е оригиналност за нашата стратегия, а е поредна наша политика, потвърждавана още веднъж и още веднъж в многочислени обществени изказвания и дейности ”, споделят от обединяването.

“Демократична България ” акцентира, че публичните медии и регулаторите следва да извършват основната си роля като демократични институции, работещи в полза на обществото. А това е част от по-широка стратегия за промяна на регулаторите и гарантиране на професионалната им и транспарантна работа.

Много се радваме да забележим, че тъкмо като нас, вие също се фокусирате върху проблем, който нормално не е толкоз известен - нуждата от рационализация на преподавателската публицистика.

“Освен това в програмата ни ние слагаме акцент върху нуждата от образование по медийна просветеност като значим фактор за добре функционираща медийна система, изпълняваща демократичната си функционалност в обществото. Тази част от нашата стратегия има все по-голямо значение в подтекста на възходящите хибридни закани ”, се споделя в писмото на обединението. Демократична България ” акцентира, че програмата ѝ е отворена за публични оферти и всички градивни хрумвания ще бъдат отразени в нея. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР