Свитото строителство покрай пандемията е намалило потреблението на цимент в

...
Свитото строителство покрай пандемията е намалило потреблението на цимент в
Коментари Харесай

Скъпата енергия е увеличила разходите на "Златна Панега цимент" с 40%

Свитото строителство около пандемията е понижило потреблението на цимент в България, което е довело и до по-слаби финансови резултати на производителите. На фона на тези условия от " Златна Панега цимент " регистрират мощна година като цяло, въпреки че приходите понижават с 3%. Това стана ясно на конференция, на която беше показан интегрираният годишен отчет на компанията за 2020 година

По-високите цени на силата обаче са повишили разноските с 40% до момента, а опциите повишаването да бъде трансферирано към клиентите са лимитирани от конкурентния импорт на цимент от Турция. Очакванията са цените да се възстановяват през втората половина на 2022 година От " Златна Панега цимент " плануват да ускорят вложенията в завода, като до 2030 година ще бъдат вложени към 140 млн. евро, с което компанията ще реализира задачите си за понижаване на въглеродните излъчвания и ще увеличи успеваемостта на производството.
Свит пазар
През 2020 година потреблението на цимент в България е намаляло с към 2.5% по отношение на 2019 година по данни на " Златна Панега цимент ", която е част от гръцката група Titan. Несигурността към коронавирус е довела до заледяване на строителството през второто тримесечие на предходната година, като изключително наранени за били туризмът и нежилищното строителство (офиси, хранилища, промишлени сгради), до момента в който жилищното строителство е траяло да се развива добре. " По-големите инфраструктурни планове обаче започнаха по-късно през годината и през 2021 година не напредват толкоз бързо, колкото би ни се желало ", разяснява изпълнителният шеф на " Златна Панега цимент " Адамантиос Францис. Покрай пандемията компанията е направила и спомагателни разноски, като за разнообразни ограничения против коронавирус са били отделени близо 400 хиляди лева, в това число още рейсове за служащите, с цел да се обезпечи задоволителна отдалеченост и покриване на разноските за чиновниците, употребяващи личен превоз. В предприятието работят 260 души. Дружеството регистрира по-слаби резултати за 2020 година (виж таблицата), само че поради обстановката прави оценка годината като мощна. Средата обаче остава проблематична и през 2021 година " Ковид още е тук, икономическата обстановка не се усъвършенства толкоз бързо, колкото чакахме, а някои страни изпитват съществени усложнения ", сподели Францис.
Реклама Ефектът на енергийните цени
Допълнителни компликации идват от поскъпналите енергоносители, които образуват огромна част от разноските на сдружението. По думите на Францис от 2020 година до момента електричеството и въглищата са поскъпнали повече от два пъти, нарастнали са цените и на горивото за превоз. Като цяло променливите разноски на компанията са се нараснали с 40%. " Надяваме се, че през втората половина на 2022 година цените ще доближат по-разумни равнища ", сподели той, само че добави, че чака идната година да е сложна като тази.

В същото време нарасналите разноски мъчно се придвижват към клиентите, защото от години целият бранш страда от конкурентния импорт от Турция. По думите на Францис повода за ниските цени на вноса не е по-ефективното произвеждане в Турция, а дотациите, които дава страната. " В същото време производителите на цимент там не са изправени пред нуждата да съблюдават европейското законодателство. Това се назовава " приключване на въглерод " и би трябвало да кажа, че България е доста по-уязвима от другите европейски страни ", добави той. Компанията не е увеличавала цените си от 10 години, само че поради забележителното покачване на разноските в този момент е трансферирала 60% от растежа към клиентите.
Изпълнителният шеф Адамантиос Францис чака енергийните цени да доближат по-разумни равнища през втората половина на 2022 година Източник: Titan Инвестиции
От влизането си в България през 2004 година, когато купи циментовия цех в Златна Панега от Heidelberg Cement, групата Titan е вложила 139 млн. евро (над 270 млн. лева.). Приблизително още толкоз ще бъдат вложени до 2030 година в декарбонизация и възстановяване на успеваемостта на производството. " Трябва да ускорим темповете на вложения, с цел да реализираме задачите за излъчвания в периода, който сме си сложили ", сподели Францис. Само през предходната година компанията е понижила характерните си излъчвания въглероден диоксид с 4% посредством оползотворяване на боклуци от други промишлени предприятия в страната. Алтернативните горива образуват една трета от горивния микс на завода.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР