Свикнали сме да гледаме на бактериите като на нещо лошо

...
Свикнали сме да гледаме на бактериите като на нещо лошо
Коментари Харесай

Семейството на бактериите също имат добри и лоши представители

Свикнали сме да гледаме на бактериите като на нещо неприятно и нежелано, дори рисково. Стараем се да ги държим надалеч от нас, от децата ни, от повърхностите, които пипаме, и изобщо – да нямаме доста алъш-вериш с бактериите. Донякъде това е вярно – човечеството се е срещнало с думата „ дългоденствие “, откакто е разкрило сапуна и най-много методите за справяне с едни от най-опасните бактерии, населяващи Земята.

И до момента в който за рисковите знаем много, за други е тъкмо противоположното и към някои от тях даже подхождаме с предрешение, единствено тъй като нещо в името им ни приказва, че са страшни.

Какво да вземем за пример ще кажете за рода бактерии Streptoccocus, всекидневно населяваща устната ни празнина?

Стрептококите всяват смут у всеки родител на малко дете, тъй като ги свързваме с респираторни и УНГ инфекции, налагащи дълго лекуване и постоянно рецидивиращи. За да сме справедливи обаче, би трябвало да кажем, че измежду стрептококите има разнообразни типове и варианти и не всички от тях са рискови за нас. Има да вземем за пример вариант, който е потребен за нас, хората, и освен че е потребен, а даже е талантлив със способността да ни защищава от развиване точно на УНГ инфекциите, от които се притесняваме.

Малко прочут факт е, че сходно на чревната флора, и в устната флора има „ положителни “ и „ неприятни “ типове бактерии от едно и също семейство, и в тази ситуация вариантът Streptococcus salivarius K12 е представител точно на положителната част от фамилията. Той натурално населява човешкия орофаринкс, а в здрава джука празнина даже е преобладаващ микроорганизъм и е един от първите заселници в нея - колонизира устната празнина и храносмилателния тракт в границите на няколко минути до часове след раждането.

Докато неприятните стрептококови варианти (като Streptococcus pneumoniae или Streptococcus pyogenes) предизвикват разнообразни заболявания  – от възпаления на гърлото и ухото, през инфекции на синусите и до такива на долните дихателни пътища, положителният им братовчед Streptococcus salivarius K12 е значим за построяването на здрава джука флора. Причината е в антибактериалните субстанции, които този специфичен вариант създава - по този начин наречените BLIS (бактериоциноподобни инхибиторни вещества).
 д
Звучи необичайно бактерия да създава антибактериални субстанции, само че не щеш ли природата още веднъж ни изненадва. Тъй като неизбежно сме подложени на бактериално нахлуване от самото ни раждане, тя е измислила метод да даде отговор на тази офанзива – основала е бактериален вариант, който обитава точно онази част от тялото ни, през която проникват най-вече патогени – устната празнина.

Бактериалният вариант Streptococcus salivarius K12 е открит от професор Джон Таг от Университета Отаго в Нова Зеландия, и по-късно негово изобретение учените са го изследвали и следили действието му неведнъж. Самият микробиолог е страдал от стрептококова зараза като малко момче, а 30 години по-късно, когато към този момент е професор по микробиология и имунология, той учи здравето на гърлото и устната празнина в продължение на години, с цел да идентифицира  Streptococcus salivarius K12 като вариантът, който господства в устите на здравите деца и е в доста по-малко количество при децата, които страдат по-често от УНГ проблеми.

Този вариант работи по няколко посоки – от една страна прави модулация на имунната система, блокирайки възпалителните процеси, които патогенните бактерии и вируси предизвикват. В същото време подтиква и противовъзпалителните реакции на организма и блокира клетъчните рецептори, тъй че проникването на патогенните микроорганизми в клетките става по-трудно.

Изследвания демонстрират, че оралният банкет на бактериалния вариант доста понижава честотата на фаринготонзилит и отит на междинното ухо при деца на възраст от 3 до 12 години, надлежно понижава и честотата на приложимост на антибиотици, както и на плануваните интервенции за унищожаване на сливиците. Това не е всичко – вариантът може да спомогне за предотвратяването на развиването на вирусни УНГ инфекции, в това число и при възрастни.

Разбира се, тук поражда въпросът – от кое място да се сдобием със  Streptococcus salivarius K12, защото сезонът на тези инфекции настава непреклонно?

Таблетките за смучене (Омни-Биотик ИмунД) да вземем за пример са сполучлив метод да се възползвате от свойствата на този бактериален вариант и са ефикасна тактика, в случай че страдате от чести инфекции на ушите, носа и гърлото.

Какво е?

Това са таблетки за смучене, съдържащи бактериалния вариант Streptоcoccus  salivarius K12, смесен с витамин D, който способства за естествената функционалност на имунната система при деца и възрастни. Една таблетка за смучене съдържа Streptococcus salivarius K12 с минимум 1 милиард микроби, както и витамин D (200 IU) под формата на холекалциферол.

Пастилите са идеални за деца – нямат захар, само че пък имат превъзходен ягодов усет. Препоръчителната дневна доза за деца над 3 години е 1 таблетка веднъж на ден, а за възрастни – по 1 таблетка два пъти на ден.

Пастилите могат да бъдат употребявани дълго време – по този начин те най-добре могат да произведат превантивния си резултат, с цел да имаме шанса да изкараме първата си зима без нормалните УНГ инфекции и съпътстващите ги неприятни моменти.

Купете онлайн на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР