Свидетели сме на безпрецедентно социално недоволство, предизвикано от разпространението на

...
Свидетели сме на безпрецедентно социално недоволство, предизвикано от разпространението на
Коментари Харесай

Омбудсманът: Ще настоявам пострадалите стопани да бъдат справедливо обезщетени

„ Свидетели сме на невиждано обществено неодобрение, провокирано от разпространяването на африканската чума по свинете. “ Това написа в профила си във Facebook омбудсманът на Република България Мая Манолова.

„ Като омбудсман бях призована от няколко места да се намеся в отбрана на дребните притежатели. Наистина чаках, че страната ще си свърши работата, макар „ проспания проблем “, само че вместо това, напрежението ескалира с всеки минал ден, поради несъответстващата реакция на институциите.

В същото време разпространяването на болестта не стопира, нараства лавинообразно, казусът от Северна България се придвижи в Южна, а от през вчерашния ден имаме регистриран първи случай на болестта и в Югозападна България. Недоумявам, толкоз ли е мъчно да се разбере, че хилядите стопани, които отглеждат прасета в тъй наречените „ заден двор “, го вършат не за наслаждение, а с цел да оцеляват. Това е обичаен занаят и когато се протяга ръка върху него, хората с съображение се усещат застрашени и подготвени да отстояват правата си. Недоволството им нараства поради безхаберието на страната. Въпреки разясненията и обещанията за справяне с рецесията, гражданите нямат доверие в институциите, съмняват се в нуждата от крутите ограничения, усещат се като изкупителна жертва и заплащат жестока цена “. 

„ Вместо бърза реакция и умни решения, трайното усещане е, че се абдикира от битката с чумата и се трансферира напълно отговорността върху притежателите, нареждайки им сами да унищожат животните си. В същото време няма посочени места къде да бъдат заровени остатъците, което крие заплаха от съществени екологични вреди “.

„ Като омбудсман, предназначен да пази интереса на жителите, ще упорствам не просто да бъдат обеззаразени дворовете на потърпевшите стопани, а хората да бъдат заслужено обезщетени и обезщетени за всяко убито животно и то със сума, задоволителна, с цел да възстановят поминъка си “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР