Световното равнище на задлъжнялост се е повишило с 500 милиарда

...
Световното равнище на задлъжнялост се е повишило с 500 милиарда
Коментари Харесай

Задлъжнялостта в света е достигнала рекордните 217 трилиона долара

Световното ниво на задлъжнялост се е повишило с 500 милиарда $ през миналата година до рекордните 217 трилиона $, сочи ново изследване на фона на подготовката на централните банки да сложат завършек на политиката на на ниска цена кредитиране, заяви " Ройтерс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Пазарите тази седмица бяха разтърсени от предизвестията на централни банкери за надценени активи, прекомерно потребителско кредитиране и за нуждата да стартира развой на нормализиране на лихвите в света, които в този момент са на извънредно ниски нива, с цел да поправят последствията от кредитния срив през 2009 година.

Годините на на ниска цена банково кредитиране доведоха до еуфория на международните фондови пазари, които регистрираха върхове. Страничен резултат от това обаче е големият напредък на заемите, защото семейства, компании и държавни управления се втурнаха към заемите, с цел да се възползват от рекордно ниските лихви.

В резултат международната задлъжнялост в този момент възлиза на 327 % от международния БВП съгласно отчета на Института за интернационалните финанси (ИМФ).

Институтът отбелязва, че значително задлъжнялостта се дължи на нарастването с 3 трилиона $ на задълженията на развиващия се свят, като общата задлъжнялост там в този момент е 56 трилиона $. Това е 218 % от общия БВП на разрастващите се страни или нарастване от 5 % на годишна основа, добавя институтът.

На Китай се падат 2 трилиона $ от това нарастване, като в този момент дългът на страната е 33 трилиона $.

Според отчета развитите стопански системи са траяли да понижават задлъжнялостта си, понижавайки общия държавен и частен дълг с над 2 трилиона $ през миналата година, само че това се дължи основно на еврозоната.

Общият дълг на Съединени американски щати се е повишил с 2 трилиона $ до над 63 трилиона $ до първото тримесечие на годината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР