Световното морско равнище се повишава повече от два пъти по-бързо

...
Световното морско равнище се повишава повече от два пъти по-бързо
Коментари Харесай

Регистрирано е рекордно повишаване на световното морско равнище

Световното морско ниво се покачва повече от два пъти по-бързо през последните 10 години спрямо темпа през първото десетилетие на надеждни сателитни измервания, а точно - 1993-2002 година

През предходната година е доближат нов връх, посочи Световната метеорологична организация (СМО), предупреждавайки, че тази наклонност ще продължи хилядолетия.

 През предишното десетилетие Гренландия и Антарктика са изгубили най-вече лед През предишното десетилетие Гренландия и Антарктика са изгубили най-вече лед

Екстремното размразяване на ледниците и рекордните равнища на топлота в океана, които провокират разширение на водата, са съдействали за приблизително повишаване на морското ниво с 4.62 милиметра годишно сред 2013 и 2022 година, добавя СМО в през 2022 година В него се показват детайлности за бедите, предизвиквани от климатичните промени.

За 30 години равнището на международния океан се е покачило над 10 см

Това е към два пъти по-бърз ритъм на повишение на международното морско ниво спрямо интервала 1993-2002 година, водейки до сумарно нарастване от над 10 см от началото на 1990-те години.

" Вече загубихме тази игра с топенето на ледниците и играта с покачването на морското ниво, така че това е неприятна вест ", акцентира генералният секретар на СМО Петери Таалас на конференция. Това е по този начин, тъй като към този момент са били издадени толкоз високи равнища на парникови газове, че водите ще продължат да се повишават в продължение на хиляди години.

Повишаването на равнищата на моретата и океаните заплашва някои крайбрежни градове и самото битие на ниско ситуирани страни като остров Тувалу в Полинезия, който възнамерява да построи цифрова версия на себе си ако бъде потънал.

 Учените насочиха последно предизвестие към хората за климатичната рецесия Учените насочиха последно предизвестие към хората за климатичната рецесия

В годишния отчет, оповестен ден преди днешния Ден на Земята, също по този начин се акцентира, че морският лед в Антарктида се е свил до рекордно ниски равнища през юни и юли предходната година.

Океаните са били най-топлите, откогато има надеждни измервания, като на към 58% от техните повърхности е записана морска гореща вълна.

Европа също е тежко наранена

Около 15 000 души починаха по време на горещите талази в Европа предходната година, се показва в отчета. Топенето на някои европейски ледници е било невиждано. Алпите " счупиха върхове за размразяване на ледници поради композиция от малко сняг през зимата, навлизане на сахарски прахуляк през март 2022 година и горещи талази ", до момента в който за пръв път никакъв сняг не оцеля след топенето през лятото, даже по най-високите места в планините.

Все още има късмет за превръщане на нещата

Таалас означи, че такива рискови метеорологични трендове ще са налице и през 2060-те години, без значение какви стъпки предприемем за понижаване на излъчванията. Ала той увери, че към момента има късмет да се извърнат нещата по-късно.

" Добрата вест би била да успеем последователно да преустановим тази отрицателна наклонност и даже да достигнем лимита от 1.5 градуса ", разяснява той, отбелязвайки по-амбициозните климатични проекти от страните членки на Г-7, което би могло да разреши на света да извърши задачата, заложена в Парижкото съглашение за климата от 2015 година за ограничение на световното стопляне до 1.5 градуса спрямо равнищата отпреди индустриалната ера. Като цяло в отчета на СМО 2022 година е класирана като петата или шестата най-топла година в историята със междинна международна температура от 1.15 градуса над междинната за интервала 1850-1900 година, макар охлаждащото влияние на продължаващия три години климатичен феномен " Ла Ниня ". Трите съществени парникови газа - метан, въглероден диоксид и диазотен оксид - са достигнали рекордно високи равнища в атмосферата през миналата година.

Климатолозите предизвестиха, че светът може да записва нов връх за междинна международна температура през 2023 или 2024 година, подхранван от климатичните промени и предстоящото завръщане на затоплящия климатичен феномен " Ел Ниньо ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР