Световното господство се проявява предимно като интелектуален или културен диктат.

...
Световното господство се проявява предимно като интелектуален или културен диктат.
Коментари Харесай

Демократичният тоталитаризъм е последната фаза от развитието на западното общество ~ Александър ЗИНОВИЕВ

„ Световното владичество се демонстрира най-вече като интелектуален или културен диктат. Ето за какво през последните десетилетия американците толкоз усърдно се пробват да смъкнат културното и интелектуално равнище на целия свят до своето лично, което ще им разреши да упражняват този диктат. “

Видният съветски мъдрец, публицист, социолог и журналист Александър Зиновиев е роден през 1922 година в селцето Пахтино, Костромска губерния. След гимназията постъпва в Московския институт по история на философията и литературата, от който е изключен за изказвания срещу Сталин. Арестуван, съумява да избяга и се укрива дълго време. Войната го избавя от по-нататъшни преследвания. След нея приключва Философския факултет на Московския държавен университет. През 1960 година става професор и завежда катедрата по логичност в Московския университет. Изгонен от Съюз на съветските социалистически републики през 1978 година Причината - романът му „ Зияющие высоты “, оповестен на Запад, който го прави прочут. В Москва го упрекват в антикомунизъм, с всички произлизащи последици: изключен е от комунистическата партия, уволнен от работа, изпъден от страната, лишен от поданство и от всички университетски степени, трофеи и награди, в това число военните. На Запад Александър Зиновиев разгласява над 40 романа, преведени на 20 езика, основава нов род (социологическият роман), в който научно-социологическите резултати се показват в художествена форма. През 90-те години се завръща в Русия, продължава своите социологически проучвания и чете лекции в Московския университет. Умира на 10 май 2006 година в Москва. Посмъртно са издадени интервютата му „ Мечтая за новия човек ” (2007), диалозите му с журналиста Виктор Кожемяко „ За съветската злополука ” (2009) и доста други. На български е издадена книгата му „ Третата международна ” (изд. „ Нова зора ”, 2007).

Споделяме фрагменти от изявлението на Александър Зиновиев за „ Le Figaro “, 24 юли 1999 година

(1922 ~ 2006)

Всички тоталитарни системи имат своя идеология. Каква е идеологията на това ново общество, което вие наричате пост-демократично?

Най-влиятелните западни теоретици и политици мислят, че сме влезнали в постидеологическа ера. Това е, тъй като под термина „ идеология “ те имат поради комунизъм, фашизъм, нацизъм и други В реалност идеологията, свръхидеологията на западния свят, която се развиваше през последните 50 години, е доста по-силна от комунизма или национал-социализма. Западният жител е доста по-манипулиран, в сравнение с в миналото беше индивидът от Източна Европа посредством комунистическата агитация.

В региона на идеологията най-важното са не концепциите – а механизмите за тяхното разпространяване. Силата на западните медии, да вземем за пример, е доста по-голяма от най-силните средства за агитация на Ватикана по времето, когато се намираше на върха на своята мощност. И това не са единствено киното, литературата, философията. А всички лостове за въздействие и средства за разпространяване на културата в най-широкия смисъл на думата работят в тази тенденция. И при най-малкия подтик всички от тази сфера реагират в подобен синхрон, че несъзнателно се замисляш за заповеди, които произлизат от еднакъв източник на власт. Например: задоволително беше да се вземе решение да бъдат оклеветени и жигосани Караджич или президентът Милошевич, или още някой различен – и против тях се задейства цялата планетарна пропагандна машина. В резултат, вместо да осъдят политиците и генералите от НАТО за това, че нарушиха всички вероятни закони, през днешния ден голямото болшинство от западните жители са уверени, че войната против Сърбия е била нужна и обективна.

Западната идеология комбинира и съчетава хрумвания, от които се нуждае, с цел да оправдае дейностите на своите носители. Една от тези хрумвания е следната: западните полезности и метод на живот са най-хубавите в света! Въпреки, че за множеството хора на планетата тези хрумвания имат гибелни последствия. На Запад се утвърждава тезиса за универсалността на западните полезности – и по този начин се съблюдава един от основните правила на идеологическия догматизъм. Теоретиците, политиците и западните медии са безусловно сигурни, че тяхната система е най-хубавата. Ето за какво без никакви съмнения и с чиста съвест я натрапват на целия свят.

Разбира се, това събитие би трябвало да се изследва научно. Обаче през днешния ден на Запад стана извънредно мъчно да се изследват някои области в социологията и историята. Ученият, който желае да изучи механизмите на демократичния тоталитаризъм, ще се сблъска с невероятни компликации. Ще бъде отритнат отвред. От друга страна, тези учени, които обслужват господстващата идеология, са затрупани с пари, а издателствата и медиите се надпреварват да си сътрудничат с тях. Изпитах персонално това, до момента в който преподавах и организирах проучвания в западни университети.

Когато слушате представители на западния хайлайф, всичко наподобява толкоз чисто, великодушно, изпълнено с почитание към хората. Просто те употребяват класическото предписание на пропагандата: прикриват грозната реалност със сладки думи. Но задоволително е да включите тв приемника, да отворите книга-бестселър или да послушате известна музика, с цел да видите противоположното: невиждана агитация на култа към принуждение, секс и пари. Благородните речи на западните политици просто прикриват тези три съществени стълба (има и други) на тоталитарната народна власт.

Основната концепция на Западната идеология

Основната концепция е концепцията за глобализацията! С други думи –  световното господство! И тъй като тази концепция е много неприятна, я прикриват с кухи изречения. Всъщност, Западът стартира структурни промени по цялата планета. От една страна, западното общество доминира над целия свят – въпреки това, самото то се преустройва по вертикалата си. На върха на тази пирамида е наднационалната власт.

Дали това не са бълнувания за международна интрига? Каква интрига? Няма никаква интрига. Световното държавно управление се управлява от ръководителите на добре познати ни наднационални търговски, финансови и политически структури. Според моите калкулации, това свръхобщество, което в този момент ръководи света, наброява към 50 милиона души. Центърът му са Съединени американски щати. Страните от Западна Европа и някои някогашни азиатски „ дракони “ са неговата основа. Другите страни са подчинени в твърда финансово-икономическа последователност. Това е действителността. Колкото до пропагандата, тя твърди, че основаването на международно държавно управление, следено от международен парламент, е желателно, тъй като светът представлявал огромен приятелство на хората. Всичко това са басни, предопределени за тълпата.

Европейският парламент

Би било наивно да се има вяра, че Европейският съюз е резултат от положителната воля на страните-членки. Европейският съюз е  оръжие за заличаване на националните суверенитети. Той е част от плановете, създадени от наднационалните организми.

Идеите на либерализма, афиширани от европейските водачи

Администрацията има наклонност мощно да се разраства, което  е рисково за самата нея. Тя знае това. Подобно на всеки организъм, тя намира своя лична противоотрова, с цел да продължи естественото си функциониране. Затова измисли либерализма, с цел да балансира личната си мудност. Днес обаче е неуместно да си либерал. Либерално общество към този момент не съществува. Либералната теория не дава отговор на действителностите на епохата на невиждана централизация на капитала. Движението на големи финансови запаси изобщо не се преценява с ползите на обособените страни и нации, които се състоят от човеци. Либерализмът допуска персонална самодейност и  финансов риск. Днес всеки бизнес се нуждае от пари, предоставени от банките. Тези банки, чийто брой последователно понижава, водят политика, която по своята същина е диктаторска, диригентска. Собствениците на компании са в тяхна власт, тъй като всичко се подчинява на заема и, затова, е под контрола на финансовите институции. Значението на индивида – което значение е в основата на либерализма, понижава от ден дневно. Днес няма значение кой ръководи едно или друго дружество, една или друга страна: Буш или Клинтън, Кол и Шрьодер, Ширак или Жоспен. Каква е разликата? Демократичният тоталитаризъм надминава всички предходни тоталитарни режими.

Хората гласоподават все по-малко и този развой ще продължава. А по отношение на публичното мнение, на Запад то се образува от медиите. Достатъчно е да се напомним всеобщото утвърждение на бомбардировките против Сърбия. Хората са към този момент толкоз елементарно манипулируеми, че реагират единствено по този начин, както желаят господарите на пропагандата.

Стратегията за непрекъснато принуждение на водачите на Новия международен ред

Очевидно водачите на новия международен ред са избрали тактиката на непрекъснатото, постоянно насилие. Сега към този момент един след различен ще избухват местни спорове, та да може машината на „ мироопазващата война “ да ги потушава. Всъщност, точно това може би ще е механизмът за ръководство на цялата планета. Западът управлява множеството от естествените запаси на Земята. Неговите интелектуални запаси са милиони пъти по-големи от ресурсите на останалия свят. Това води до голямо предимство на Запада в технологиите, изкуството, медиите, науката, а отсам и във всички други сфери. Да, може да се завладее целия свят с военна мощ, само че това е прекомерно елементарно и безрезултатно. Та нали след това ще би трябвало да се ръководи! Именно този фундаментален проблем в този момент се пробват да разрешат американците... Виждате ли, по времето на Христос популацията на Земята е било към 100 милиона души. Днес единствено Нигерия има толкоз поданици! Един милиард „ западоиди “ и асимилирани от тях хора ще ръководят света. Но и този един милиард, от своя страна, също би трябвало да се ръководи. За ръководство на западния свят са нужни може би към 200 милиона души. Те би трябвало да се подберат, да се образоват. Тоталитарната народна власт с изключение на другото ще бъде и колониална народна власт.

Какъв принос към цивилизацията са дали американските индианци? Практически никакъв, просто тъй като са били смачкани, унищожени, изтрити от лицето на Земята. Световното владичество се демонстрира най-вече като интелектуален или културен диктат. Ето за какво през последните десетилетия американците толкоз усърдно се пробват да смъкнат културното и интелектуално равнище на целия свят до своето лично, което ще им разреши да упражняват този диктат.

Онези, които ще живеят след 10 генерации, в действителност може би ще кажат, че всичко това се е случило в името на човечеството, т.е. в тяхна изгода. Но какво да кажем за руснака или французина, който живее през днешния ден? Може ли той да бъде благополучен, че неговият народ го чака ориста на американските индианци? Терминът „ човечество “ е абстракция. В реалност има руснаци, французи, сърби и т. н. Обаче, в случай че сегашната наклонност се резервира, хората, които са основали актуалната цивилизация (искам да кажа, латинските народи) последователно ще изчезнат. Западна Европа към този момент е препълнена с чужденци. Това не се приказва, само че явлението не е инцидентно и не е последица от сякаш неконтролирани човешки потоци. Целта е да се сътвори в Европа обстановка, сходна на обстановката в Съединени американски щати. Мисля си, че французите няма да се зарадват, в случай че човечеството след време бъде щастливо, само че без французи. Не. Значение има единствено този живот, който ние и вие живеем през днешния ден.

За възходящата радикализация на Запада, която може да докара до личното му заличаване

Нацизмът бе опустошен в тотална война. Съветската система беше млада и мощна. Тя щеше да продължава да живее, в случай че не бе унищожена от сили отвън нея. Социалните системи не се самоунищожават. Унищожава ги единствено външна мощ.

Днес над нас доминира една страна с голямо икономическо и военно предимство. Новият международен ред се стреми към еднополюсен модел. Ако наднационалното правителство премахне своите външни врагове, тогава тази единна обществена система може да остане да съществува вечно. Само един човек може да почине от личната си болест. Но група от хора, даже и дребна, постоянно ще се пробва да оцелее чрез възпроизвеждане. А я си представете обществена система от милиарди хора! Нейната дарба да планува и предотвратява саморазрушителни феномени ще бъде неограничена. В обозримо бъдеще процесът за заличаване на разликите в света не може да бъде спрян, тъй като демократичният тоталитаризъм е последната фаза от развиването на западното общество, почнало през Ренесанса.

* От изявление на Александър Зиновиев за „ Le Figaro “, 24 юли 1999, превод Л. Чолаков, материал на:
Източник със съкращения:
Снимка: Зиновьев, Александр Александрович (1922-2006), ru.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР