Световноизвестният писател и сценарист Жан-Клод Кариер подаде жалба до българското

...
Световноизвестният писател и сценарист Жан-Клод Кариер подаде жалба до българското
Коментари Харесай

Срам! БГ продуценти завлякоха световно известния писател и сценарист Жан-Клод Кариер! Кои са хитреците?

Световноизвестният публицист и сценарист Жан-Клод Кариер подаде тъжба до българското Министерство на културата от продуцентската компания "Камера ООД " на Димитър Гочев и Димитър Митовски.

Причина за това стана филмът от 2015 година "Досието Петров ", сюжетът на който е дело точно на французина в комбина с режисьора на плана Георги Балабанов. По думите на Кариер, възнагражденията за труда им от страна на продуцентите "далеч не са изцяло изплатени ", написа ПИК.

Той прибавя още, че откакто научили от българската преса, че въпросната компания има финансови усложнения и че "Димитър Гочев страда от душевен проблеми ", със задачата да изплати дължимото се заел сътрудника му Митовски с друга компания - "Камера Ентъртейнмънт ЕООД ".

Уви, до разплащането по този начин и към момента не се е стигнало. "Въпреки нашата упоритост, Димитър Митовски и Николай Киров (управител на новата компания) стопираха да дават отговор на нашите имейли и телефонни позвънявания. Очевидно за тях въпросът е завършил, откакто са прибрали европейските пари. Исках да ви осведомявам в детайли, господин министър, за тази мошеническа интервенция, на която станахме жертви Георги Балабанов и аз самият. Надявам се, че ще извършите това, което е належащо, с цел да я отстраните ", заключава френският създател в писмото си.

"Досието Петров " е план, за който е отговарял Димитър Гочев във време, в което продуцентите били в развой на креативен и бизнес бракоразвод - това е тезата на Митовски.

"Съжалявам за създалата се обстановка с господин Жан-Клод Кариер и макар че нямам нищо общо с нея, се пробвам да спомагам за нейното разрешаване. "Камера Ентъртейнмънт ", на която съм едноличен притежател, няма финансови отговорности към плана "Досието Петров ". Като шеф на компанията "Камера ООД " и продуцент на кино лентата, Димитър Гочев е единственият, който е сключвал всички контракти и е отговарял за тяхното осъществяване и заплащане ", изясни в свое изказване пред "Монитор " Митовски, като добави, че името му не участва в заемите на лентата.

Той самият в никакъв случай не се е срещал с Кариер. Гочев също излезе с отворено писмо до медиите, в което също отбелязва, че е "изключително тъжно " да научи, че Кариер и съсценаристът му Георги Балабанов към момента не са получили възнагражденията си за кино лентата "Досието Петров ", само че неизпълненият ангажимент е на компанията на сътрудника му Димитър Митовски "Камера Ентъртейнмънт ".

"Трябва да ви кажа, че макар дългия ми опит, в никакъв случай не съм бил жертва на сходна композиция. Филмът е европейска копродукция сред България, Германия и Франция. Той беше финансиран от българския НФЦ, немския фонд MDM и френските фондове CICLIC и BEAUMARCHAIS. Френското съдружие за авторски права SACD се опита няколко пъти от 2013 година насам да се свърже с продуцента Димитър Гочев, с цел да позволи този проблем, само че той остава неоткриваем ", разяснява сценаристът, работил по класики като "Дневна хубавица ", "Дискретният сексапил на буржоазията " в писмото си до МК.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР