Световният шампион в тласкането на гюле в зала Дарлан Романи

...
Световният шампион в тласкането на гюле в зала Дарлан Романи
Коментари Харесай

Световният шампион в зала Дарлан Романи с най-добър резултат в квалификациите на гюле в Будапеща

Световният първенец в тласкането на гюле в зала Дарлан Романи от Бразилия даде най-хубав резултат в квалификациите на дисциплината на международното състезание навън, което започва през днешния ден в Будапеща.

Бразилецът, който в кариерата си има 22.53 метра прати гюлето на 22.37 по време на днешната пресявка, с което окупира първата позиция и по този начин ще влезе с най-хубавото достижение в тазвечершния край.

Двукратният олимпийски първенец и международен рекордьор в дисциплината Райън Краузер пък ще има опция да пази планетарната си купа от Юджийн 2022, откакто в единствения си опит тласна гюлето на 21.37 метра, което бе повече от задоволително, с цел да му обезпечи място измежду най-хубавите 12, които по-късно през днешния ден ще спорят за оценките.

Световният рекордьор на 3000 м стипълчейз Ламеча Джирма (Етиопия) се класира с лекост за финала с 8:15.89, а олимпийският и международен първенец Софиан Ел Бакали (Мароко) също се класира без проблем с 8:23.66. Кенийската школа класира трима спортисти за финала, само че мъчно някой от тях ще се оправи с етиопеца и мароканеца.

Три атлетики покриха нормата от 6.80 метра за непосредствено класиране на финала на скок дължина. Това сториха Тара Дейвис-Уодхол (САЩ) – 6.87, Марте Коала (Бурунди) – 6.84 и Ивана Шпанович (Сърбия) – 6.82. Фатме Диаме (Испания) бе последната, която влезе за финала с 6.61. Извън борбата за медалите пък останаха Марина Бех-Романчук (Украйна) с три фаула, както и европейската шампионка в зала от Истанбул 2023 и Джасмин Сойърс (Великобритания) – 6.41.

Фаворитките на 1500 метра минаха сериите без проблеми, като Нели Чепчирчир (Кения) бе най-бърза с 4:00.87 минути. Олимпийската и международна шампионка и рекордьорка Фейт Кипйегон (Кения) финишира за 4:02.62 минути, а многократната европейска шампионка Лаура Мюир (Великобритания) с 4:03.50 минути. По този метод Три кенийки, три британки, три австралийки, три американки и три етиопки ще бягат в полуфиналите на дисциплината.



В предварителните серии на 100 метра при мъжете двама спортисти слязоха под 10.30 секунди – Мухд Фахми (Малайзия) с 10.24 и Емамуел Арчибалд (Гаяна) с 10.27. Същинската фаза на мъжкия спринт пък ще стартира довечера в 20:43 часа българско време.

В сериите на смесените щафети 4х400 метра първи приключи тимът на Съединени американски щати с 3:10.41 минути, следван от квартетът на Нидерландия, който с Фелке Бол и Лиеке Клавер в редиците си спря хронометрите на 3:12.12 минути.

Във краткотрайното класиране на седмобоя след първите две дисциплини отпред са трите американки Ана Хол с 2145 точки, Талила Брукс с 2136 и Чари Хоукинс с 2134.

Първата вечерна сесия на международното състезание по лека атлетика стартира довечера в 20:00 часа българско време и ще може да я наблюдавате НА ЖИВО по Българска национална телевизия 3! От 20:45 часа надпреварата ще бъде предавано и по Българска национална телевизия 1!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР