Световният шампион Магнус Карлсен вече е шахматистът с най-много поредни

...
Световният шампион Магнус Карлсен вече е шахматистът с най-много поредни
Коментари Харесай

Магнус Карлсен постави величествен рекорд в шахмата

Световният първенец Магнус Карлсен към този момент е шахматистът с най-вече следващи партии без загуба, откакто приключи мощния шампионат на остров Ман с реми на 34-ия ход срещу Левон Аронян (Арм) в последния, 11-и кръг. Така 28-годишният норвежец не е бил заставен да се съобщи към този момент 101 пъти подред и сложи възвишен връх.

За последно той загуби на 31 юли 2018 година, когато позволи груба неточност против Шахрияр Мамедяров (Азер) на шампионат в Германия. В идващите 447 дни той постигна 33 победи и 68 ремита и прати в историята върха на Дин Лижън. Китаецът имаше 100 партии без загуба (от 10.08.2017 до 10.11.2018), до момента в който не отстъпи пред Максим Вашие-Лаграв (Фр) на шампионата в Шънджоу (Кит).

" 100 е вълшебно число. Никога не съм предполагал, че ще стигна толкоз надалеч, само че имах и много шанс. Напоследък не играя доста добре, само че в този момент просто се веселя на достижението ", съобщи Карлсен пред норвежката телевизия NRK.

До този миг той имаше най-дълга серия без загуба от 42 партии (2015-2016 г.). Статистически двама други шахматисти имат и по-дълги серии: Сергей Тивяков (46 година, Рус) и Богдан Лалич (55 година, Хър) имат по 110, само че не всичките им дуели са били против шахматисти с високи звания, по тази причина достижението им не се смята за публично. През 1973-74 година някогашният международен първенец Михаил Тал имаше серия от 95. Други огромни първенци - Боби Фишер (САЩ) и Анатолий Карпов (Рус), даже не са били покрай сходни серии. Легендата Хосе Раул Капабланка (Куба, 1888-1942) в своето време е постигнал 62 партии без загуба и е бил считан за несломим. 

Може да звучи парадоксално, само че Карлсен не съумя да се класира даже в челната тройка на шампионата на остров Ман, въпреки да събра 7.5 т. (от 4 победи и 7 ремита). С по толкоз завършиха още Кирил Алексеенко (Рус), Аронян, Давид Гуихаро (Исп), Хикару Накамура (САЩ) и Никита Витюгов (Рус). Те бяха разграничени по спомагателни индикатори и в последна сметка Карлсен е 6-и, до момента в който пред него са Алексеенко, Аронян и Гуихаро.

С по 8 т. пък приключиха Уан Хао (Кит) и Фабиано Каруана (САЩ), като отново по спомагателни индикатори китаецът завоюва купата и правото да взе участие в шампионата на кандидатите в Екатеринбург (Рус) през пролетта. За там отпреди са се класирали още Каруана, Дин Лижън и Теймур Раджабов (Азер), като остава да се добавят още 4 свободни места. Победителят от този шампионат ще срещне Карлсен в мач за международната купа.

А пред самия норвежец още от събота следва друго предизвикателство - той ще взе участие на първото международно състезание по Шах960 ( така наречен шахмат на Боби Фишер), при който малко преди началото на партията компютър дефинира на инцидентен принцип подреждането на фигурите зад пешките. Възможните комбинации за това са 960, а шансът за дълга теоретична подготовка на шахматистите доста дребен, което прави партиите непредсказуеми.

Полуфиналите на шампионата стартират на 27 октомври в зала " Хени Онстад " в Хьовик, край норвежката столица Осло. Освен Карлсен за тази фаза се класираха Каруана, Уесли Со (САЩ) и Ян Непомняшчи (Рус). Наградният фонд на международното е $375 000.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР