Световният рекордьор в маратона за мъже, 24-годишният кениец Келвин Киптум,

...
Световният рекордьор в маратона за мъже, 24-годишният кениец Келвин Киптум,
Коментари Харесай

Световният рекордьор в маратона Келвин Киптум загина при катастрофа

Световният рекордьор в маратона за мъже, 24-годишният кениец Келвин Киптум, е умрял при пътен случай в родината си, съобщи Би Би Си.

Той е умрял дружно с треньора си, руандиеца Жерве Хакизимана, в кола на път в Западна Кения на 11 февруари.

Киптум направи пробив през 2023 година като противник на сънародника си Елиуд Кипчоге - един от най-великите маратонци. Именно в Чикаго през октомври предходната година Киптум усъвършенства достижението на Кипчоге, като измина 42 км. за два часа и 35 секунди.

Двамата спортисти бяха включени в предварителния тим на Кения по маратон за Олимпийските игри в Париж по-късно тази година.

Отдавайки респект на Киптум, кенийският министър на спорта Абабу Намвамба написа в X: " Опустошително гадно!!! Кения изгуби едно особено украшение. Нямам думи ".

Лидерът на опозицията в Кения и някогашен министър-председател Раила Одинга съобщи, че страната е изгубила " същински воин " и скърби за " забележителна персона... и икона на кенийската атлетика ".

Себастиан Коу, президент на Световната атлетика съобщи, че Киптум е " необикновен спортист, оставил необикновено завещание, което ще ни липсва доста ".

Пътният случай е станал в неделя към 23:00 ч. локално време (20:00 ч. по Гринуич), оповестиха от полицията, представени от осведомителна организация Агенция Франс Прес.

Давайки спомагателни детайлности за злополуката, полицията съобщи, че Киптум е бил водачът, а автомобилът " е изгубил надзор и се е преобърнал, убивайки двамата на място ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР