Световният производител на бронирани автомобили Интернешънъл арморд груп - ИАГ

...
Световният производител на бронирани автомобили Интернешънъл арморд груп - ИАГ
Коментари Харесай

Голяма компания, собственост на български емигрант, ще произвежда у нас бронирани автомобили по стандарти на НАТО

Световният производител на бронирани коли " Интернешънъл арморд груп " - ИАГ (International Armored Group - IAG) се насочва към директни вложения във военната индустрия в България, оповестиха от компанията. Първата стъпка е изборът на български полигон за осъществяване на наложителните тествания за качество и надеждност по стандартите на НАТО, предава Българска телеграфна агенция.

ИАГ е изпълнила отговорностите си като подизпълнител на българската " Самел - 90 ", която през 2020 година подписа контракт за доставка на бронирани коли за потребностите на Силите за специфични интервенции към Министерство на защитата. Първите 45 машини към този момент са в България, като компанията е съумяла да ги създаде в период макар от коронавирус рецесията.

През 2021 година за първи път тествания за узаконяване на бронирани коли по стандартите на НАТО се организират и в България. Това стана допустимо, откакто ИАГ получи единодушие от интернационалната лаборатория Те Ен О (TNO) в Нидерландия за взаимно осъществяване на някои от тестванията в България.

Основателят и притежател на ИАГ - българският бежанец доктор Антон Стефов, избра " Централен артилерийски полигон - МО " наоколо до с. Змеево за тестванията с гърмежи, като няколко бронирани машини към този момент са сполучливо тествани и сертифицирани. Отлични оценки получиха и производителите на тротиловите отливки от " Института по металознание, уреди и технологии " при Българска академия на науките.

Специалистите от Българска академия на науките са създали и употребявали нови технологии за отливане на голямогабаритни тротилови произведения. Предстоят договаряния за присъединението на института към работните групи от експерти, които основават и усъвършенстват стандартите на НАТО.

Решението на Стефов да вложи средства в полигон на МО на България е част от дълготрайната му визия за директни вложения в родината си, прецизираха от компанията.

През август 2021 година на " Централен артилерийски полигон - МО " бяха извършени проби по стандарт NATO STANAG 4569 - равнище 4a и 4b за отбрана от гърмеж 10 кг. тротил и 50 кг. тротил непряк гърмеж. Предмет на узаконяването беше тактическото транспортно средство РИЛА 4х4 XTREME MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected). Изпитанията продължиха и през ноември 2021 година с неповторим непряк гърмеж със 100 кг. тротил според NATO STANAG 4569. РИЛА 4х4 XTREME MRAP още веднъж отговори на критериите за оценка и е най-лекият и бърз MRAP на пазара в своя клас през днешния ден.

ИАГ е учредена през 1996 година В компанията през днешния ден работят над 1000 души. Най-голямата огромната индустриална база е в Обединените арабски емирства, а останалите са в Съединени американски щати, Канада и Турция. Филиали на компанията има в България, Англия, Ирак, Пакистан и Южна Африка.

ИАГ обезпечава бронирани транспортни средства за организации на държавно равнище, както и за Организация на обединените нации и НАТО, в страни с нараснала неустойчивост. Компанията беше определена и от " НАСА Спейс Екс " (NASA Space X) със своя брониран автомобил " Сентинъл " (Sentinel ARV) за конвой на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и коли за спешна помощ на компанията се употребяват от гранична полиция, за омиротворителни задачи, за лична отбрана, за банково дело, за нефтената промишленост в разнообразни точки на света.

ИАГ е измежду първите производители в света с най-високо равнище на балистична сертификация за бронирани коли - BRV 2009 VR7, което значи, че подсигурява запазване на човешкия живот и при офанзиви с избухливи устройства и мини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР