Световният петролно-газов гигант BP plc, предложил над $10 милиарда за

...
Световният петролно-газов гигант BP plc, предложил над $10 милиарда за
Коментари Харесай

BP в битка за шистови находища в САЩ с оферта от $10 милиарда

Световният петролно-газов колос BP plc, предложил над $10 милиарда за активите на BHP Billiton в континентални шистови залежи в Съединени американски щати, е отпред в листата на кандидатите за тяхното придобиване.

Това оповестява Reuters, базирайки се на свои осведомени източници.

Намеренията на BP приказват за това, че компанията прави огромен залог върху производството на нефт и природен газ в Съединени американски щати в изискванията на растящи цени на енергоносителите.

BP и BHP може да сключат договорка в околните седмици, настояват източниците на организацията, застраховайки се, че към този момент няма дефинитивни решения и договарянията могат да завършат без резултат.

Подробности към предлагането не са известни, като от двете компании не дават никаква информация или мнения.

В търга за шистовите залежи вземат участие също по този начин енергийни колоси като Royal Dutch Shell и Chevron Corp.

BHP разгласи проектите си да продаде активите си в шистовите залежи на обединенията Eagle Ford, Permian, Haynesville и Fayetteville през предишния август. Изваденият за продажба лот включва също по този начин и активи, които BHP закупи от Petrohawk Energy за $12 милиарда през 2011 година, само че от момента на покупката те изгубиха от цената си на фона на поевтинели природен газ.

BP стартира работа по шистови залежи в Съединени американски щати през 2015 година и до момента развива своя бизнес. Но поради крупната повреда на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив и обвързваните с нея големи финансови вреди, изостана много от своите съперници в тази област.

Сключването на договорка с BHP ще открие на BP достъп до огромните петролни басейни Permian и Eagle Ford в Тексас. Това ще разреши на компанията да балансира своя бизнес, който сега главно е концентриран върху добива на природен газ. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР