Световният индекс на цените на Агенцията на ООН по храните

...
Световният индекс на цените на Агенцията на ООН по храните
Коментари Харесай

Световният индекс на цените на храните пада за пети месец през август

Световният показател на цените на Агенцията на Организация на обединените нации по храните падна за пети следващ месец през август , защото възобновяването на износа на зърно от украинските пристанища способства за възстановяване на вероятностите за доставки, предава Ройтерс.



Организацията по издръжка и земеделие (ФАО) съобщи в петък, че нейният ценови показател, който наблюдава най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, е бил приблизително 138,0 пункта предишния месец по отношение на ревизираните 140,7 за юли. Индексът за юли беше избран авансово на 140,9.

Индексът падна от рекордното равнище от 159,7 през март, доближат след нахлуването на Русия в Украйна. Показателят за август обаче е със 7,9% по-високо от година по-рано.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО падна с 1,4% на месечна база през август, като повторното отваряне на украинските черноморски пристанища според подписаното благодарение на Турция съглашение, както и удобните вероятности за реколтата от пшеница в Северна Америка и Русия, които натиснаха надолу цените, споделиха от организацията.



Но показателят на цените на царевицата се увеличи с 1,5% предишния месец , защото горещото и изсъхнало време понижи вероятностите за произвеждане ѝ в Европа и Съединените щати, се споделя в известието.

Индексите на цените на растителното масло, захарта, млечните артикули и месото се намалиха , частично отразявайки усъвършенстваните доставки.

В обособени оценки на търсенето и предлагането на зърнени култури ФАО намали прогнозата си за световното произвеждане на зърнени култури през 2022 година до 2,774 милиарда тона от предходна прогноза от 2,792 милиарда при започване на юли.

Намаляването на прогнозата за производството на зърнени култури през 2022 година се дължи на недобрите вероятности за добивите за царевица в северното полукълбо , породени от метеорологичните условия, като за добивите в Европейския съюз се следят спад с 16% под междинното за пет години, предизвестиха от ФАО.



Световното потребление на зърнени култури през 2022/23 година се чака да надмине производството с 2,792 милиона тона, което води до плануван спад от 2,1% в международните ресурси спрямо 2021/22 година до 845 милиона тона.

Това би представлявало съответствие ресурси към потребление от 29,5%, по отношение на 30,9% през 2021/22 година, само че към момента релативно високо в исторически проект, пресмятат от ФАО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР