Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват,

...
Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват,
Коментари Харесай

Новият МВФ шеф с незабавен приоритет намаляване риска от кризи

" Световният стопански напредък продължава да разочарова, комерсиалните напрежения се резервират, а дълговото задължение е на исторически високи равнища. В тази конюнктура незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от рецесии и да са подготвени да се оправят с стопански спадове. " Това споделя в първото си изказване новият ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, което беше публикувано от пресслужбата на Фонда.

Българската стана първата жена началник на МВФ от страна с разрастваща се стопанска система. Постът не значи, че страната ни ще има безграничен достъп до външно финансиране, а носи авторитет за България и дипломатически лостове за въздействие. Кристалина Георгиева ще бъде 12-ият ръководещ шеф на МВФ от основаването на организацията след Втората международна война.

Българката благодари на членовете на МВФ от целия свят и на Изпълнителния съвет за поддръжката на кандидатурата ѝ и оказаното доверие. Кристалина Георгиева ще встъпи публично в служба от 1 октомври.

МВФ е интернационалната организация, която се грижи за ръководството на международната финансова система, като следи валутните курсове, платежните салда, предлага техническо и финансово съдействие на своите членове и търси рисковете в световната стопанска система.

Организацията е основана през 1944 година в американското градче Бретън Уудс по време на следвоенна конференция, целяща да реорганизира интернационалните парични потоци. В началото в МВФ членуват единствено 44 страни, до момента в който през днешния ден членовете ѝ наброяват 189 страни. Седалището на организацията е във Вашингтон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР