Световният икономически растеж през 2019 година ще се забави до

...
Световният икономически растеж през 2019 година ще се забави до
Коментари Харесай

Световният икономически растеж ще се забави през 2019 г., прогнозира Световната банка

Световният стопански напредък през 2019 година ще се забави до по-слабите от предстоящите 2,6 %, преди да се форсира до 2,7 % през 2020 година, предвижда Световната банка в отчет, публикуван от пресслужбата на организацията.

Растежът при нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи се чака да се стабилизира през идната година. Някои страни оставят зад себе си интервалите на финансово напрежение, само че икономическата динамичност продължава да е слаба.

Увеличаването на брутния вътрешен артикул (БВП) при развитите стопански системи ще се забави през 2019 година, изключително в еврозоната, поради по-слабия експорт и вложения. Прогнозира се, че растежът на стопанската система на Съединени американски щати ще се забави до 2,5 % тази година и още повече - до 1,7 % - през 2020 година.

Очаква се растежът в еврозоната да се колебае към 1,4 % през 2020-2021 година. Слабата търговия и неенергично вътрешно потребителско търсене ще оказват негативно въздействие върху икономическата активност макар поддръжката, която продължава да дава паричната политика.

Растежът при нововъзникващите пазари и разрастващи се стопански системи се планува да доближи до четиригодишен най-малко от 4 % през 2019 година, преди да се възвърне до 4,6 % през 2020 година. Редица стопански системи се борят с въздействието на финансовия стрес и политическата неустановеност. Ефектът от тези фактори, възпиращи развиването, се чака да избледнее и съгласно прогнозите международният търговски напредък - който се чака през 2019 година да е най-слабият от финансовата рецесия преди десетилетие - ще се възвърне до известна степен.

Икономическият напредък в Източна Азия и Тихоокеанския район ще се забави от 6,3 % през 2018 година до 5,9 % през 2019 година и 2020 година. Растежът в района спада под 6 % за първи път от азиатската финансова рецесия от 1997-1998 година.

Очаква се Брутният вътрешен продукт на Китай да намалее от 6,6 % през 2018 година до 6,2 % през 2019 година. Причините се крият в забавянето на международната търговия, постоянните цени на стоките, удобните международните условия, и способността на управляващите да балансират парични и данъчни ограничения, които спомагат да превъзмогване на външните провокации и други компликации. В останалата част от района се чака растежът да е по-умерен, до 5,1 % през 2019 година, преди да се възвърне леко до 5,2 % през 2020 и 2021 година наред със стабилизирането на международната търговия.

В Европа и Централна Азия растежът съгласно оценките ще се забави до 1,6 % през 2019 година, което е четиригодишен най-малко, отразявайки частично острото намаляване на икономическа интензивност в Турция.

Търговията продължава да отслабва в района, като размерът на търгуваните артикули е намалял редом с бавната икономическа интензивност в еврозоната, най-голямата дестинация за износа на страните от района. Затягането на паричната политика в района спря и данъчната политика не е толкоз строга през 2019 година. От началото на годината инфлацията се е ускорила в някои от по-големите стопански системи, най-много в Унгария, Полша и Русия, задвижвана частично от повишаването на петрола.

Очаква се районният напредък да се затвърди на равнище 2,7 % през 2020 година, като Турция ще се възвърне от внезапното закъснение на растежа. Като се изключи Турция, то прогнозите са, че районният напредък ще отслабне до 2,6 % със едва нарастване във вътрешното търсене и лек спад при чистия експорт.

В Централна Европа данъчните тласъци и подбуденото от тях нарастване на частното ползване ще стартират да избледняват към 2020 година в някои от най-големите стопански системи на подрегиона, в това число Унгария, Полша и Румъния. Очаква се нарастването на Брутният вътрешен продукт в подрегиона да се забави до 3,3 % през идната година по отношение на 3,7 % през 2019 година.

В Източна Европа е евентуално икономическият напредък да се възвърне умерено до 2,7 %, а в Централна Азия - до 4 % през 2020 година. И двата района са изправени пред повече провокации, подбудени от външни фактори, защото растежът се забавя при най-големите им търговски сътрудници, в това число страните от еврозоната и Русия.

Според прогнозите на Световната банка икономическият напредък в България ще се забави минимално през 2019 година до 3 % по отношение на 3,1 % през 2018 година, преди да отстъпи до 2,8 % през 2020 и 2021 година.

Прогнозира се темпът на нарастване на брутния вътрешен артикул в Западните Балкани да остане устойчиво - 3,8 % през 2020 година, като вложенията в инфраструктурата и частното ползване ще оказват помощ за напредък в стопански системи като тези на Косово, Република Северна Македония и Сърбия.

Перспективите пред района остават подложени на обилни опасности. На водещо място измежду тях се подрежда по-голямото от предстоящото закъснение в еврозоната, която е най-важният търговски сътрудник на района.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР