Световният икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос започна с

...
Световният икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос започна с
Коментари Харесай

Форумът в Давос започна без руски олигарси, но с много украинци

Световният стопански конгрес в швейцарския зимен курорт Давос стартира с упоритостта да възвърне блясъка си, само че към този момент не е същият след тригодишно прикъсване поради пандемията. След разбърквания в графика предходната година той бе призован компромисно през лятото, само че това не оказа помощ за престижа му.

Сега милиардерите, които нормално се събират на този фестивал на разкоша, виждат основна смяна - няма ги съветските олигарси, които обичаха да парадират предимство над западните си съперници. Русия отсъства изцяло, загърбена от света на богатите и авторитетни хора.

Затова пък в Давос дойде многочислена украинска делегация. Днес думата има първата дама Олена Зеленска, а на следващия ден ще държи тирада по видеовръзка президентът Володимир Зеленски. Главната им задача е да убедят Запада да достави повече филантропична помощ и оръжия на страната, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.  " Точно по тази причина съм тук ", съобщи кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко. " Ето за какво е доста значимо да се срещаме и да беседваме между тях. Много е значимо да се откриват персонални контакти ", сподели някогашният професионален боксьор. " Украинската стопанска система е изцяло разрушена, инфраструктурата е разрушена, мирният живот на нашия народ е опустошен ", съобщи още пред медиите кметът на Киев. Войната е " покруса, тъй като Путин има безумната концепция да възвърне Съветската империя. Живели сме в империята и не желаеме да се връщаме в Съюз на съветските социалистически републики. Виждаме бъдещето си в европейското семейство ", сподели Виталий Кличко.

В Давос тази седмица са предстоящи още доста представители на украинските управляващи, в това число кметовете на Николаев и Лвов и министрите на стопанската система, културата и цифровите технологии, което прави делегацията на страната една от най-големите. 

За присъединяване в тазгодишното събитие са регистрирани 116 милиардери, което е с 40% повече, в сравнение с преди 10 години, съобщи БГНЕС. Освен отсъстващите руснаци, тази година няма нито един от Китай, защото страната към момента не се е съвзела от внезапното нарастване на броя на ковид-случаите и срутва на фондовия пазар, които през 2022 година заличиха 224 милиарда $ от положението на най-богатите хора в страната.

За запълването на празнината оказва помощ повишаването на броя на милиардерите от Персийския залив - район с новопридобита храброст с помощта на възходящите цени на петрола и репутацията на място на относителна непоклатимост в един раздорен район.

От Индия, която в предходни години непроменяемо присъстваше в Давос, вземат участие 13 милиардери, в това число въглищният магнат, трансформирал се в диверсифициран фабрикант Гаутам Адани, чието благосъстояние се е нараснало с 44 милиарда $ през предходната година. Понастоящем той е четвъртият най-богат човек в света съгласно показателя на милиардерите на Блумбърг. Почти една трета от всички присъстващи филипинци претендират за 10-цифрено положение.

Американците, както нормално, са най-многобройната група - 33 милиардери ще участват, в това число корпоративни титани, които пропуснаха миналогодишното събитие, отсрочено за май. Особено добре ще бъде показан Уолстрийт, като в листата с гостите са JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън, Лари Финк от BlackRock Inc. и Стив Шварцман от Blackstone Inc..

Въпреки близостта им до швейцарския ски курорт, единствено 18 европейски милиардери са се записали за присъединяване. Единствените участници от засегнатата от рецесията Англия са индийци: Лакшми Митал от стоманодобивния колос ArcelorMittal и неговите деца.

1% против 99%

Имаме тревожни нови констатации, които демонстрират, че най-богатият един % в света е придобил близо две трети от цялото ново благосъстояние, основано от 2020 година насам “, сподели шефът на Oxfam America за икономическо правораздаване Набил Ахмед пред радио " Гласът на Америка ".

Благотворителната организация заяви, че новосъздаденото благосъстоянието, съсредоточено в ръцете на 1% от популацията, се равнява на 42 трилиона $ - почти двойно повече от това, което печелят 99 % от популацията на света.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР