Световният икономически форум публикува списък на нововъзникващите и развиващите се

...
Световният икономически форум публикува списък на нововъзникващите и развиващите се
Коментари Харесай

10-те най-обещаващи нови технологии за следващите 5 години

Световният стопански конгрес разгласява лист на нововъзникващите и разрастващите се технологии през 2019 година. Експертите са разпознали софтуерните пробиви, които могат да имат мощно позитивно влияние върху нашия свят.

Списъкът включва технологии, които могат да окажат въздействие върху стопанската система и хората през идващите пет години и които са изключително привлекателни за вложители и учени.

Разказваме за 10-те най-важни технологии на близкото бъдеще.

Биоразградима пластмаса

В света се създават годишно над 80 млн. тона пластмасови произведения. Според прогнозите на специалистите този размер ще се усили три пъти до 2050 година.

В същото време на този стадий се рециклират единствено по-малко от 15% от употребяваната пластмаса.

Ето за какво биоразградимата пластмаса ще помогне за решаването на този проблем, защото тя ще бъде създадена от биомаса и надлежно се разлага на биомаса.

Социални роботи

Днес роботи могат да разпознават гласове, лица и страсти, да разграничават тирада и жестове, да дават отговор на вербални и невербални сигнали.

Те даже могат да поддържат зрителен контакт с индивида. Роботите от ден на ден се употребяват при грижите за възрастните, за образованието на децата, както и за доста други сходни функционалности.

Металинзи

Тези лещи са толкоз тънки, че до момента не е било допустимо да се ползват на процедура в обичайния смисъл на думата.

Въпреки това, измененията в индустриалния развой при лещите ще създадат датчиците и медицинските устройства доста по-компактни.

Лечение на протеинов дисбаланс

Вътрешно нарушен белтъчен баланс може да докара до рак и други болести.

За разлика от естествените белтъци, протеините нямат ясна конструкция, тъй че не са лесни за лекуване.

Въпреки това, употребявайки най-новите технологии, учените са намерили метод да предотвратят смяната в структурата им задоволително дълго, с цел да има резултат.

Осезаемо отдалечено наличие

Представете си видеоконференция, в която можете да се почувствате по този начин, като че ли сте в една и съща стая с вашите събеседници.

Това може да бъде действителност за бъдещи видеоконференции.

" Интелигентни " изкуствени торове

През последните години подобряването на торовете се свързва с повишение на тяхната дарба за постепенно освобождение на хранителни субстанции, когато те са нужни.

Проблемът обаче е, че торовете към момента съдържат амоняк, урея и калиев карбонат.

Последните версии на " умните " торове употребяват по-екологични източници на азот, както и микроорганизми, които усъвършенстват успеваемостта.

Иновативна система за следене и пакетиране на храни

Определянето на източника на замърсяване на храните може да отнеме няколко минути, а не няколко дни, както е в този момент.

Това ще бъде резултат от нов метод за следене на произхода на храните по веригата на доставки.

В допълнение, датчиците върху опаковката ще могат да покажат по кое време храната е съвсем развалена, което ще понижи потребността от изхвърляне на ненужните храни след приключване на периода на валидност.

Безопасни нуклеарни реактори

Опасността при потребление на атомната сила е, че горивните пръчки могат да прегреят и да освободят водород, който може да експлодира.

Учените създават ново гориво с ниска възможност от прегряване, само че в случай че това се случи, те ще отделят малко водород или въобще да не го излъчват.

Предимството на новите пръти е, че те могат да заменят съществуващите с лека трансформация на оборудването.

Съхранение на ДНК данни

Съвременният свят създава доста данни, и в този смисъл учените считат, че след 100 години магнитните и оптичните системи за предпазване ще доближат оптималния си потенциал. В допълнение, тези системи за предпазване употребяват доста сила.

ДНК няма такива ограничавания. Според някои измервания цялата информация, която ни е нужна през годината, може да се вмести в ДНК куб с дължина на едната страна от 1 метър.

Съхранение и потребление на възобновима сила

Литиево-йонните акумулатори ще бъдат водеща технология за идващите 5-10 години, считат учените.

Подобряването на качеството на батериите ще докара до обстоятелството, че те могат да акумулират сила от 4 до 8 часа.

Това е задоволително, с цел да се обезпечи слънчева сила вкъщи по време на вечерния пик на потреблението. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР