Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу,

...
Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу,
Коментари Харесай

Книга, парк и спортна зала в Турция в памет на Наим Сюлейманоглу


Световният и олимпийски първенец по повдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, роден в село Птичар, Кърджалийско и умрял предишния ноември, ще живее в книга, парк и спортна зала към този момент носят неговото име, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Председателят на турската федерация по повдигане на тежести Тамер Ташпънар възнамерява да напише книга за живота на „ Джобния Херкулес “. Още не е измислил заглавието, само че към този момент събира всички вероятни сведения, документи, фотографии и мемоари на околните на Наим, които ще заложи в 4 обособени глави. В първата ще се споделя за преживелиците на Наим в България, във втората - за приключението му, обвързвано с идването в Турция.

Покойният президент Тургут Йозал поема ориста на огромния състезател в свои ръце, заплаща 1 млн. $ на София, а Наим е посрещнат с невиждани почести на площад Таксим в Истанбул и след това в Анкара. В третата част ще бъдат разказани всички негови участия в шампионати и триумфите му, а в последната – по какъв начин стига до кончината си.

„ Няма различен състезател, който да е посрещан по този начин в Турция. Тогава в България турците бяха подложени на асимилация, а той беше разтресен от промяната на имената, към този момент се споделяше Наум Шаламанов и това бе голяма засегнатост за него. Идването му в Турция е почтено да бъде разказано във филм. Лесно е да отпечаташ книга, само че е мъчно да я напишеш “, споделя Ташпънар.

Той е събрал всички изявленията, видеофилми и документи за надпреварите, свързани с Наим. Важно му е книгата да съдържа повече фотографии, тъй като съгласно него самите текстове няма да бъдат прочетени. Освен това федерацията възнамерява и интернационален шампионат по повдигане на тежести на името на Наим Сюлейманоглу, в този момент проблем е обезпечаването на бюджет за него, следва среща в спортното министерство. На сходен шампионат нито Европа, нито международната федерация могат да кажат „ не “, счита Ташпънар.

Всяка година в Турция ще се организират шампионати по щанги на името на Наим, подобен към този момент е включен в програмата за 2018 година Вчера в Текирдаг с тържествена гала бе открита спортна зала, която носи името на международния и олимпийски първенец, който умря на 18 ноември предходната година. Също през вчерашния ден на първото за годината съвещание на общинския съвет в Авджълар с цялостно единогласие бе взето решението паркът до постройката на кметството да носи името на Наим Сюлейманоглу. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР