Световният ден за борба с диабета – 14 ноември беше

...
Световният ден за борба с диабета – 14 ноември беше
Коментари Харесай

Депутати минаха скрининг за диабет

Световният ден за битка с диабета – 14 ноември беше маркиран в четвъртък в Народното събрание с осъществяване на скрининг за болестта измежду народните представители, гостите и чиновниците на Народното събрание. Инициативата бе проведена по самодейност на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и се организира под патронажа на Комисията по опазването на здравето към 44-то Народно заседание.

Оценка на риска от развиване на диабет посредством попълване на специфични въпросници и премерване на стойностите на гликирания хемоглобин и кръвната захар реализира екипът на проф. Цветалина Танкова, началник на Катедрата по ендокринология в МУ-София и шеф на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ " Акад. Иван Пенчев ", измежду над 150 народни представители, чиновници и посетители на Народното събрание. Резултатите демонстрират, че с висок и доста висок риск от диабет са 31% от тях. Всички те са ориентирани за спомагателни проучвания и съвещания със експерт. 44% от изследваните обаче са с невисок риск от диабет. Повечето от тях са споделили с медицинските експерти, че водят здравословен метод на живот. Останалите 25% са с сдържан риск от развиване на диабет.

“Диабетът е тиха пандемия, която за жалост визира доста хора. Увеличава се честотата на болестта във времето и ние би трябвало да мислим повече за профилактика и надзор на кръвната захар. Именно по тази причина през днешния ден благодаря на нашите сътрудници от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, с които организираме този скрининг и даваме опция на народните представители да оценят своя самостоятелен риск от развиване на диабет. В България има към 500 000 диагностицирани пациенти с диабет и се допуска че към 150 000 не знаят, че имат такова заболяване. Затова смисълът на днешния ден е да бъдем деликатни към своето здраве - както във връзка с това да се преглеждаме регулярно профилактично, по този начин и да живеем и да се храним здравословно и да се движим повече. Това дава опция в действителност да се оправим с множеството провокации на хроничните незаразни болести “, съобщи доктор Даниела Дариткова, ръководител на парламентарната здравна комисия.

“Народното заседание постоянно е имало подготвеност да одобри такива значими дела. Каузи, които касаят човешкото здраве. Българинът би трябвало да бъде осведомен и в действителност профилактиката е нещо доста значимо, тъй като тя предотвратява редица по-сериозни здравословни проблеми. Аз приканвам всички сътрудници да създадат скрининга. И да се надяваме, че всички сме в положително здраве, тъй като това, което ни следва в идващите седмици, е доста значимо за страната “, сподели Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание.

“Изключително съм благополучен, че през днешния ден в Световния ден на диабета сме дружно институции, специалисти, промишленост, тъй като обществото би трябвало да знае повече за това заболяване. Всички ние в забързаното всекидневие забравяме съществени неща, които би трябвало да вършим – да се храним здравословно, да се движим повече, от време на време да оставяме колите, в случай че се постанова, с цел да можем да отложим това заболяване. И когато въпреки всичко не сме съумели да го отложим, да се изследваме в точния момент, да го откриваме в точния момент, тъй че да можем да го направляваме. Медицината разполага с задоволително благоприятни условия “, съобщи Деян Денев, изпълнителен шеф на ARPharM.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР