Световният ден на белия дроб 2019 г. бе отбелязан у

...
Световният ден на белия дроб 2019 г. бе отбелязан у
Коментари Харесай

Експерти подчертаха значението на профилактиката на респираторното здраве чрез мерки, достъпни за всеки

Световният ден на белия дроб 2019 година бе маркиран у нас с медийно събитие от Сдружение „ Въздух за здраве “, водено от доктор Александър Симидчиев – пулмолог и ръководител на сдружението, доктор София Ангелова – пулмолог и ръководител на Националната асоциация за профилактика на белодробни заболявания, Тодор Мангъров – ръководител на Асоциация пулмонална хипертония, както и със специфичното присъединяване на известните български музиканти от група Д2, които поддържат идеята – Деян Каменов и Димитър Кърнев.

Инициативата е част от световната годишна акция на международната организация Forum of International Respiratory Societies (FIRS), като в нея се включват страни от целия свят. Българското присъединяване сплотява градовете София, Пловдив, Велико Търново, Видин, Петрич, Стара Загора, Монтана, Габрово. Във всеки един от тях пулмолози се включиха с разнообразни интензивности, целящи профилактика за здрав бял дроб и чист въздух и с апела „ За здрави бели дробове “.

Експертите подчертаха смисъла на профилактиката на респираторното здраве посредством ограничения, налични за всеки един човек. Редовните прегледи на белия дроб, прекъсване на тютюнопушенето, вървене, вместо шофиране, са от голямо значение за здравето на българите и част от дейностите за предварителната защита на респираторната система.

„ Белият дроб е измежду най-ранимите органи, поемащи негативите от тютюнопушенето и нечистия въздух и има потребност от особено внимание. Мембраната на алвеолите е пет пъти по-тънка от транспарантното кухненско фолио и би трябвало да бъде защитавана, тъй като той не се възвръща. За да бъде в положително положение, е целесъобразно нездравословните привички да се сведат до най-малко и да се стимулират други, по-благоприятни за здравето ни. Затова дано да поставяме грижи себе си, като посещаваме профилактични прегледи и се вслушваме в рекомендациите на експертите. “, разяснява доктор Симидчиев.

„ Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) е една от най-разпространените обществено значими заболявания. Националната асоциация за профилактика на белодробни заболявания провежда безвъзмездни прегледи за пушачи. Тази година призовахме и ползвателите на електронни цигари, защото международните изследвания сочат, че и те са изложени на избран брой опасности за здравето си. Приканваме всеки човек – пушач или не, да се съветва с персоналния си доктор и при потребност да посети белодробен кабинет, където ще може да изследва белодробната си функционалност “, уточни доктор Ангелова.

В допълнение Тодор Мангъров добави, че би трябвало да повишим публичния интерес към тази тематика, да се осведомяваме в точния момент и да споделяме повече такива потребни вести. Димитър Кърнев от Д2 показа, че белия дроб е недооценен и благодари на уредниците на събитието, че повдигат тематиката за здравето на този орган.

„ Музикантите използваме белите си дробове малко по-активно и за нас е доста значимо те да са в положително здраве и имаме потребност да се осведомяваме повече, за това по какъв начин да се грижим по-добре за тях. “, споделя още той. Неговият сътрудник Деян Каменов прикани да се вземат по-сериозни ограничения за по-чист въздух в градовете в България, както и да се увеличи информираността измежду обществото.



„ По-трудно е и директно рефлектира върху белия дроб, когато пееш, а към теб се пуши, даже и да не е отблизо разстояние. “, добави Деян.

Световният ден на белия дроб се отбелязва два дни след срещата на високо ниво на Организация на обединените нации, отдадена на универсалното здравно покритие. Глобалният темперамент на срещата е опция да бъде реализиран сериозен прогрес в битката против белодробните болести по целия свят. В нейните рамки тази година организациите се сплотиха към посланието: "Никой да не бъде подценен “ „ Заедно за здрави бели дробове “.

Респираторните болести са голямо задължение за опазването на здравето по целия свят. Фактите са шокиращи:

- 384 милиона души страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а от това заболяване годишно умират по 3 милиона души. ХОББ е третото най-смъртоносно заболяване в света.

- Всяка година 10 милиона души развиват туберколоза, а 1,6 милиона умират от това болестта. Туберколозата е най-разпространеното смъртоносно инфекциозно заболяване.  Всяка година от рак на белия дроб умират 1,76 милиона души. Ракът на белия дроб е най-смъртоносният тип рак.

- Общо 334 милиона души по целия свят страдат от астма. Астмата е най- публикуваното детско хронично заболяване. То визира 14% от децата по света и този дял нараства.

- Всяка година пневмонията убива милиони души. Пневмонията е водещата причина за смъртност измежду най-малките и най-възрастните.

- 91% от популацията на света живее в места, където замърсяването на въздуха надвишава нормите на СЗО.

"Универсално налично опазване на здравето е изключително значимо за хората, страдащи от респираторни болести. Например, в случай че пациентите с туберкулоза престанат да одобряват медикаментите си заради липса на достъп до опазване на здравето, те могат да развият устойчивост, която има съществени последствия за цялото общество. Рязкото спиране на достъпа до медикаменти за лекуване на астма може да аргументи доста тежко обостряне и даже гибел. Липсата на достъп до медицински експерти нормално води до закъснение на диагностицирането, което може да е съдбовно за пациентите с рак на белия дроб ", разяснява доктор Дийн Шрауфнагел, изпълнителен шеф на Форума на интернационалните респираторни общества (ФМРО).



Световният ден на белия дроб ще обезпечи опция за деяние, полемики и осведоменост. Обединеният глас на всички хора, загрижени и работещи за респираторното здраве, ще е мощна мощ в тази посока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР