Световният ден на Алцхаймер се отбелязва днес, 21 септември всяка

...
Световният ден на Алцхаймер се отбелязва днес, 21 септември всяка
Коментари Харесай

Днес е Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер

Световният ден на Алцхаймер се отбелязва през днешния ден, 21 септември всяка година. Болестта се характеризира със загуба наизуст, дарба за рационално мислене, дарба за навигация в пространството и грижа за себе си.
Заболяването е разказано за първи път през 1907 година от немския психиатър Алоис Алцхаймер, от който е получила името си. Въпреки обстоятелството, че заболяването е известна повече от 100 години, учените към момента нямат точни отговори на доста въпроси за нея. В допълнение към увреждането на паметта, доказателствата за появяването на заболяването на Алцхаймер могат да бъдат зрителни увреждания, пространствена дезориентация и компликации с логическото мислене, оповестяват за РИА Новости от Националния институт за стареене на Съединени американски щати (National Instute on Aging) - главната конструкция за проучване на тази болест в Съединени американски щати, написа БГНЕС.
Няма безапелационен отговор на въпроса по какъв начин сигурно да разпознаете заболяването на Алцхаймер при вашите близки. Американските специалисти означават, че " първите признаци могат да бъдат разнообразни при другите хора. "  
Например проблемите с паметта могат да се окажат леко когнитивно увреждане, което може да докара до заболяването на Алцхаймер. Пациентите с леко когнитивно увреждане имат по-лоша памет от своите връстници, само че признаците не пречат на ежедневния им живот, изяснява организацията. 
Организацията отбелязва, че възрастта на хората към момента се смята за главен рисков фактор за заболяването на Алцхаймер. " Учените считат, че по кое време и по какъв начин стартира и прогресира заболяването на Алцхаймер, зависи от доста фактори. Най-важната известна причина е възрастта. Броят на хората с това заболяване се удвоява на всеки пет години над 65 години ", споделят специалисти от института.
Според организацията през днешния ден към една трета от всички хора над 85 години могат да страдат от заболяването на Алцхаймер. Само в Съединени американски щати заболяването е диагностицирана при 5,5 милиона души над 65 години. " С повишаването на популацията тези цифри ще се усилват, до момента в който не бъдат открити способи за попречване или закъснение на развиването на заболяването ", споделят от Института за стареене. 
Експертите допускат, че композиция от генетика, метод на живот и околната среда също може да има значение, само че „ смисъла на всеки един от тези фактори за увеличение или понижаване на риска от развиване на заболяването на Алцхаймер е самостоятелно “.
Противно на мнението, че спортът оказва помощ при всички болести, експерти от Американския институт за стареене признават, че при положение на Алцхаймер, интензивният метод на живот може да не е панацея. Въпреки това лекарите акцентират, че не трябва да се не помни, че физическата интензивност има позитивен резултат върху здравето: даже със стареенето спортът може да помогне за понижаване на риска от рухвания, поддържане на подвижността и независимостта и понижаване на риска от развиване на хронични болести като диабет, меланхолия и високо кръвно налягане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР