Световните цени на храните паднаха през януари за 10-и пореден

...
Световните цени на храните паднаха през януари за 10-и пореден
Коментари Харесай

Световните цени на храните през януари се понижават за десети пореден месец


Световните цени на храните паднаха през януари за 10-и следващ месец и в този момент са надолу с към 18 % от рекордно високото равнище, достигнато предишния март след нахлуването на Русия в Украйна, заяви Ройтерс, базирайки се на организацията по храните на Организация на обединените нации.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО), който наблюдава най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи приблизително 131,2 пункта предишния месец против 132,2 за декември. Това е най-ниският резултат от септември 2021 година

Стойността за декември беше преразгледана надолу от първичната оценка от 132,4.

Спадовете в цените на растителните масла, млечните артикули и захарта помогнаха за понижаване на показателя, до момента в който зърнените храни и месото останаха значително постоянни, сподели ФАО.

В обособени оценки за предлагането и търсенето на зърнени култури в петък ФАО увеличи прогнозата си за световното произвеждане на зърнени култури през 2022 година до 2,765 милиарда тона от предходна оценка от 2,756 милиарда тона, съобщи Българска телеграфна агенция.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се е повишил единствено с 0,1 % на месечна база през януари, с цел да даде растеж от 4,8 % на годишна база. Международните цени на пшеницата спаднаха с 2,5 на 100, защото производството в Австралия и Русия надвиши упованията. Оризът, в противен случай, скочи с 6,2 на 100, воден частично от мощното локално търсене в някои азиатски страни експортьорки.

Цените на растителното масло са паднали с 2,9 % през януари, показателят на млечните артикули се е намалил с 1,4 %, а на захарта - с 1,1 %. Месото е поевтиняло с едвам 0,1 %.

Разглеждайки предлагането и търсенето на зърнени култури, ФАО съобщи, че чака рекордно международно произвеждане на пшеница през 2022 година с помощта на ревизираните прогнози за реколтата от Австралия и Русия.

Прогнозата за международното произвеждане на ориз беше преразгледана надолу заради по-ниското от предстоящото произвеждане в Китай и в този момент се предвижда спад от 2,6 на 100 от историческия връх през 2021 година

Гледайки напред към 2023 година, ФАО сподели, че ранните индикации сочат евентуално увеличение на развъждането на зимна пшеница в северното полукълбо. Организацията обаче предизвести, че високите разноски за торове могат да повлияят на добивите.

Световното потребление на зърнени култури през 2022/23 година се предвижда да намалее с 0,7 на 100 по отношение на миналата година до 2,779 милиарда тона. Прогнозата за международните ресурси от зърнени култури беше закрепена на 844 милиона тона, намалявайки международното съответствие ресурси към потребление за 2022/23 година до 29,5 на 100 от 30,8 на 100 през 2021/22 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР