Световните океани през миналата година са достигнали най-високата температура, регистрирана

...
Световните океани през миналата година са достигнали най-високата температура, регистрирана
Коментари Харесай

Океаните - рекордно топли през 2019-а

Световните океани през предходната година са достигнали най-високата температура, записана в миналото, а скоростта, с която се затоплят, се усилва. Това демонстрира ново изследване, представено от международните осведомителни организации.

Температурата на международния океан през предходната година е била към 0,075 градуса по Целзий над междинната за интервала сред 1981 и 2010 година, се прецизира в изследването.

" Това измерено стопляне на океана е неопровержимо и е в допълнение доказателство за световно стопляне ", посочи водещият създател на отчета и доцент в Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките Чен Лиджин.

" Няма други рационални други възможности, с изключение на излъчвания на парникови газове от активността на хората, които да обяснят това стопляне ", акцентира той.

" Океанът наподобява надалеч от доста хора, само че е обвързван с всички: океанът покрива 71% от земната повърхнина и съдържа към 97% от водата на нашата планета. Той е основен съставен елемент на климатичната система (заедно с атмосферата, земята и криосферата), от която подвластен ", означи ученият.

Проучването е открило също, че температурите на океана се усилват с ускоряваща се скорост - от 1987 до 2019 година скоростта на стопляне е била четири и половина пъти по-бързо, в сравнение с е било в интервала сред 1955 и 1986 година.

" В крайбрежните елементи на океаните има доста скъпи екосистеми, да вземем за пример, коралови рифове, кревати на морски треви, те биват погубвани ", съобщи пред " Ал Джазира " Уил Стефан, специалист по климатичните промени в Австралийския народен университет.

" Също по този начин океанът и атмосферата са свързани, тъй че до момента в който океаните се затоплят, това трансформира на метеорологичното време, прави сушите по-тежки и (също) прави преваляванията по-силни. "

Според откривателите хората могат да работят, с цел да извърнат резултата си върху климата, само че океанът ще отнеме по-дълго време да отговори, в сравнение с околната среда в атмосферната и на сушата.

" Затоплянето в океана ще продължи, даже в случай че междинната световна температура на повърхността може да бъде нормализирана на или под 2 градуса по Целзий ", сподели Чен и добави: " Следователно и смекчаването, и адаптирането са нужни. "

От 1970 година повече от 90 % от топлината от световното стопляне е отишла в океаните, до момента в който по-малко от 4 % са отивали на сушата и в атмосферата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР