Световните нива на въглеродните емисии отново нарастват, съобщава БТА, цитирайки

...
Световните нива на въглеродните емисии отново нарастват, съобщава БТА, цитирайки
Коментари Харесай

Световните нива на въглеродните емисии отново нарастват, алармират учени

Световните равнища на въглеродните излъчвания още веднъж нарастват, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки теоретичен отчет. Сред главните причинители са страните Китай и Индия, както и авиацията. 

Научен екип оповестява, че през тази година количествата въглероден диоксид в атмосферата са нарастнали с 1,1 % спрямо предходната.

Нарастването на въглеродните излъчвания беше докладвано на интернационалната климатична среща в Дубай. Стремежът е излъчванията да бъдат понижени с 43 % до 2030 година През 2023 година 36,8 милиарда метрични тона въглероден диоксид са отделени във въздуха. Това количество е двойно спрямо равнищата преди 40 години съгласно групата Global Carbon Project, сплотяваща учени от целия свят. 

" Изглежда неизбежно да преминем границата от 1,5 градуса по Целзий, призната в Парижкото съглашение. Лидерите, присъстващи на КОП28, би трябвало да одобряват намаляването на използването на изкопаеми горива, с цел да удържим границата от 2 градуса по Целзий ", сподели създателят на проучването на въглеродните излъчвания Пиер Фридлингщайн от университета в Ексетър. Ограничаването на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий е " допустимо ", само че единствено при всеобщо понижаване на излъчванията, сподели Джим Скиа, ръководител на Междуправителствената експертна група за климатичните промени. 

Ясно е, че не се движим в вярната посока, сподели Фридлингщайн. През тази година изгарянето на изкопаеми горива и производството на цимент са изпращали 1,17 млн. кг въглероден диоксид в атмосферата всяка секунда. 

Ако Индия и Китай бъдат изключени от сметките, международните излъчвания въглероден диоксид, отделени при изгарянето на изкопаеми горива и произвеждане на цимент, са намалели, сподели Фридлингщайн. 

През 2023 година годишните излъчвания са се нараснали с 398 млн. метрични тона, само че това нарастване е породено от три фактора - Китай, Индия, авиацията. Китайските излъчвания от приложимост на изкопаеми горива са се нараснали с 458 млн. метрични тона по отношение на предходната година, индийските - с 233 млн. метрични тона, а от авиацията  - със 145 млн. метрични тона. Останалите страни са понижили излъчванията си с 419 милиона метрични тона. Начело на намаляването е Европа с 205 млн. метрични тона по-малко излъчвания, следвана от Съединени американски щати с понижение от 154 млн. метрични тона. 

Според отчета осемпроцентното понижение на излъчванията в Европа е с помощта на ограничение на използването на въглища, петрол, природен газ и понижаване на излъчванията, които са разследване от производството на цимент. В Съединени американски щати понижението се дължи съвсем напълно на ограничение на използването на въглища с леко покачване на излъчванията от петрол и природен газ.

През предходната година международните равнища на въглеродни излъчвания са се нараснали. В Китай е имало спад, защото страната към момента е била наранена от рестрикциите, свързани с пандемията от КОВИД-19. През тази година Китай отбелязва 4-процентов скок, което е сходно с постпандемичното възобновяване в останалата част от света през 2022 година, сподели Фринлингщайн. 

Изчисленията се основават на данни от обособените страни и компании. Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, сподели, че " светът се нуждае от постигане на нула излъчвания от изкопаеми горива колкото се може по-бързо ". Очаква се развитите страни да доближат до това равнище през 2040 година, а разрастващите се - през 2050 година или най-късно през 2060 г. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР